A făcut trafic cu eroismul de la Revoluţie şi a fost arestat preventiv

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A făcut trafic cu eroismul de la Revoluţie şi a fost arestat preventiv

Justiție 18 Noiembrie 2016 / 19:01 684 accesări

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor Adrian Sanda a fost arestat preventiv, alături de acesta mai fiind arestate alte trei persoane, în dosarul privind acordarea ilegală de titluri de revoluționar. Alături de Adrian Sanda au mai fost arestați Denisa Tănase, Cristina Cechi și Valentin Gadină, pentru Andreea Dragomir fiind dispusă măsura arestului la domiciliu. Decizia Curții de Apel București nu e definitivă.

Alte două persoane au fost arestate joi seară în acest dosar.

Potrivit procurorilor, membrii comisiei din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, formată din secretarul de stat Adrian Sanda, Denisa Tănase şi Cristina Cechi, au prejudiciat statul român cu aproape 13 milioane de lei, prin plata indemnizațiilor acordate revoluționarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele județene de pensii. Astfel, Comisia de analiză din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari a decis ca oraşele Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane să fie trecute în categoria localităţilor în care au fost persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, deşi aceste oraşe nu îndeplineau condiţiile necesare pentru includere, încălcând astfel legea. Prin urmare, un număr de 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, de la 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2.020 de lei. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost estimat la suma de 12.887.600 lei.

21 de percheziţii domiciliare au avut loc, miercuri, în total în acest dosar în care mai multe persoane sunt acuzate de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Verificările au fost efectuate de către poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale, cei ai Direcţiei de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cei din Ilfov, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin şi Vrancea. Anchetatorii susţin că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată şi completată Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi a fost introdusă o nouă categorie de revoluţionari, respectiv cea de „Luptător cu rol determinant“ - atribuită celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române. "Această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR), a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant“ în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente", potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Premierul Dacian Cioloș a luat decizia, miercuri, de a-l demite din funcție pe Adrian Sanda.



12