Flacăra Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, care vor avea loc în perioada 5-21 august, a fost aprinsă joi, conform ritualului tradițional, la situl antic grec Olympia, leagănul Jocurilor din antichitate, de unde a plecat apoi într-un periplu de o săptămână prin Grecia, înainte de a lua drumul Braziliei. „Aceste Jocuri Olimpice vor fi un mesaj de speranță în aceste timpuri dificile, iar flacăra va duce acest mesaj în toate colțurile Braziliei și în lumea întreagă”, a afirmat Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, cu câteva minute înaintea aprinderii flăcării JO 2016, primele desfășurate într-o țară din America de Sud. La eveniment a fost prezentă și Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.
SPECTACOL DE TRADIȚIE
Actrițe îmbrăcate în rochii lungi de culoare albă și înconjurate de un cor l-au invocat pe Apollo, zeul antic al soarelui, la templul zeiței Hera, cu o vechime de 2.600 de ani. „Marea preoteasă” Katerina Lehou, o cunoscută actriță greacă, a captat razele soarelui cu ajutorul unei oglinzi parabolice, pentru a aprinde flacăra. A urmat momentul aprinderii torței, care a fost înmânată primului purtător, gimnastul grec Leftheris Petrounias, campion mondial la inele, cel care a transmis ștafeta fostului star brazilian de volei Giovane Gavio. Acest ritual antic, care dorește să stabilească o legătură între epoci, a fost inaugurat cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Berlin, în 1936, și reprezintă simbolica olimpică a flăcării care datează din antichitate, atunci când un foc era aprins la Olympia și ardea pe toată durata competiției.
PATRU LUNI DE PELERINAJ
Ștafeta flăcării olimpice, care va dura patru luni, va traversa Grecia și apoi va merge prin 300 de orașe braziliene, înainte de a sosi pe Stadionul Olimpic „Maracana”, la 5 august, cu ocazia ceremoniei de deschidere. În Grecia, ștafeta urmează să treacă și pe la centrul de refugiați de la Eleonas, în apropierea Atenei, unde un refugiat sirian, care și-a pierdut un picior în războiul din țara sa, va fi purtător al torței, pentru a reaminti astfel întregii lumi drama pe care o trăiesc refugiații și eforturile făcute de Grecia pentru a înfrunta, în prima linie a Europei, criza refugiaților, cea mai importantă de la cel de-al Doilea Război Mondial, o problemă care divizează Uniunea Europeană.
Citește și: