A fost descoperită o planetă despre care oamenii de ştiinţă cred că ar putea susţine viaţa, aflată la 117 ani-lumină de Pământ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A fost descoperită o planetă despre care oamenii de ştiinţă cred că ar putea susţine viaţa, aflată la 117 ani-lumină de Pământ

Ştiință 12 Februarie 2022 / 10:00 12336 accesări
pexels.com

pexels.com

Steaua în jurul căreia orbitează respectiva planetă este o„pitică albă”, practic o stea de dimensiune medie (aproximativ cât Soarele nostru) aflată „pe moarte”, adică în ultima sa fază a evoluţiei.

În cazul în care descoperirea oamenilor de ştiinţă englezi s-ar confirma, ar fi pentru prima oară când s-ar identifica o planetă locuibilă care orbitează în jurul unei stele pitice albe.

Planeta a fost detectată în aşa-numită „zonă locuibilă” sau„zona Goldilocks”, care reprezintă distanţa ideală faţă de o stea în care un astfel de corp ceresc poate susţine apă lichidă la suprafaţa sa.

Planeta descoperită de astronomi se află la o distanţă de 60 de ori mai mică faţă de steaua proprie, comparativ cu Pământul. Spre deosebire de o stea mare, care, atunci când „moare”, devine ceea în ştiinţă e cunoscut sub denumirea degaură neagră, stelele mici devin pitice albe după ce îşi epuizează întregul combustibil nuclear.

Conform NASA, galaxia noastră, Calea Lactee, ar aveacel puţin 300 de milioane de planete pe care s-ar putea locui.

NASA a declarat că acest număr este o aproximare conservatoare și ar putea fi mult mai multe.

În Calea Lactee există între 100-400 de miliarde de stele, conform estimărilor NASA. Fiecare dintre acestea găzduiește probabil cel puțin o planetă, ceea ce înseamnă că există miliarde de planete și doar câteva mii au fost descoperite până acum. În plus, omulțime de factori influențează dacă o planetă poate susține viața, inclusiv atmosfera și compoziția sa chimică.



12