Tudor Petrov Popa, ultimul din cei patru membri ai grupului Ilaşcu, arestaţi în timpul conflictului armat de pe Nistru şi condamnaţi de către Curtea Supremă a autoproclamatei Republici Transnistrene la 15 ani de închisoare, a fost eliberat ieri, în jurul orei 10, la două zile după eliberarea lui Andrei Ivanţoc. Cei patru membri ai Grupului Ilaşcu - Ilie Ilaşcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa - au luptat pentru ca Republica Moldova să-şi păstreze integritatea teritorială, în războiul civil care s-a terminat prin desprinderea Transnistriei. Cu puţin înainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestaţi şi judecaţi pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, Alexandru Leşco la 12 ani de închisoare, iar Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa au primit cîte 15 ani de închisoare.
În urma presiunilor internaţionale, Ilie Ilaşcu a fost graţiat şi eliberat, după nouă ani de detenţie şi după ce a fost ales senator în Parlamentul României, pe listele Partidului România Mare. Trei ani mai tîrziu, în 2004, a fost pus în libertate şi Alexandru Leşco, dar la expirarea termenului de detenţie. În acelaşi an, după ce fusese sesizată de Ilie Ilaşcu, CEDO a condamnat Republica Moldova şi Rusia în cazul Ilaşcu şi a cerut punerea în libertate a ultimilor doi membri ai grupului, aflaţi în detenţie în Transnistria. Autorităţile transnistrene nu s-au conformat însă, iar Federaţia Rusă a susţinut că nu are cum să intervină în favoarea deţinuţilor.
Tot ieri, cetăţenii moldoveni au putut afla şi rezultatele parţiale ale alegerilor locale, desfăşurate duminică. Partidul Comuniştilor a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate într-un scrutin naţional desfăşurat în această ţară, după 1989, informează BBC, în pagina electronică. După centralizarea a 90% din voturile exprimate la alegerea consiliilor raionale şi a consiliilor municipale Chişinău şi Bălţi, Partidul Comuniştilor a obţinut 35,96%, în scădere cu 12% faţă de 2003. Pe locul doi se plasează Alianţa Moldova Noastră, cu 13,89% (faţă de 20% în 2003), urmată de Partidul Democrat cu 9,1% (faţă de 7,6%, anterior), Partidul Liberal cu 7,84%, Partidul Popular Creştin Democrat cu 7,4% (faţă de 8,8% în 2003) şi Partidul Democraţiei Sociale cu 4,93%. 47% dintre moldovenii cu drept de vot au participat la alegerile locale, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne.