A fost fabricat primul genom sintetic al unei bacterii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A fost fabricat primul genom sintetic al unei bacterii

Monden 26 Ianuarie 2008 / 00:00 548 accesări

Cercetătorii americani de la Institutul Venter au fabricat primul genom sintetic al unei bacterii, o etapă crucială pentru crearea primului organism viu artificial, o realizare ale cărei aplicaţii potenţiale sînt considerate importante de specialişti. Este vorba de cea mai mare structură de ADN, element de bază al vieţii, fabricat vreodată de om. De fapt, este vorba de crearea unei noi specii de bacterie, transplantîndu-i acesteia un genom fabricat artificial, pentru ca aceasta să poată îndeplini o funcţie specifică.

Acest studiu reprezintă a doua din cele trei etape necesare recreării unui organism viu în întregime artificial. Prima etapă a fost atinsă în 2007, odată cu transferul genomului unei bacterii unei alte bacterii, care a devenit astfel o specie diferită. Pentru etapa finală, cercetătorii de la Institutul Venter vor încerca să creeze o celulă artificială de bacterie, pe baza genomului sintetic al bacteriei Mycoplasma genitalium, pe care au reuşit să o reproducă. Cercetătorii au ajuns la această reuşită producînd chimic fragmente de ADN al acestei bacterii în laborator, dezvoltînd noi metode pentru a le asambla şi reproduce. În prealabil, specialiştii au eliminat din genom genele inutile şi le-au conservat doar pe cele necesare supravieţuirii.

Mai multe grupuri de etică din Canada şi Marea Britanie au criticat acest studiu, reînnoind cererea pentru un moratoriu în ceea ce priveşte producţia şi comercializarea organismelor sintetice. Se consideră inacceptabil faptul că anumite companii private bricolează elemente de bază ale vieţii cu gîndul la propriul cîştig, fără nişte reglementări democratice. Ingineria genetică deschide posibilitatea de a face modificări mult mai importante în codul vieţii şi de a crea organisme ce pot avea consecinţe pentru moment necunoscute asupra mediului. Acest lucru demonstrează că, din momentul în care fabricăm viruşi care au potenţial periculos sau necunoscut, prima chestiune este de a-i manipula în condiţii de securitate, pentru a nu prezenta riscuri pentru utilizatori şi pentru mediu.



12