A fost lansat al doilea volum despre legionarii din Dobrogea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Triplu eveniment editorial. La Biblioteca Județeană

A fost lansat al doilea volum despre legionarii din Dobrogea

Cultură 12 Decembrie 2014 / 00:00 1715 accesări

Un triplu eveniment editorial s-a desfășurat, miercuri seară, în aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“, care a fost plină de constănțeni de toate vârstele, veniți să ia parte la lansarea a trei publicații despre istoria din ultimul secol a României. Au fost lansate și prezentate publicului revista „Vitralii - lumini şi umbre”, nr. 21/2014, volumul „Adevăruri necesare - marota deconspirării Securităţii“, semnat de Paul Carpen şi Filip Teodorescu, precum şi lucrarea „Mişcarea legionară în Dobrogea anilor 1940-1944 în documente“, semnată de Puiu Bordeiu.

DEZBATERI PRIVIND PERIOADA COMUNISTĂ ȘI CEA POST-DECEMBRISTĂ Înaintea lansării propriu-zise a cărților a avut loc, timp de mai bine de două ceasuri, o sesiune de dezbateri privind activitățile serviciilor de informații din România în perioada comunistă, dar și cea post-decembristă și au fost rememorate unele momente critice din timpul Revoluției. Volumele au fost prezentate de prof. univ. dr. Marian Cojoc și autorii lucrărilor, prof. univ. dr. Puiu Bordeiu, col. (r.) Filip Teodorescu și profesorul Paul Carpen, redactor al revistei „Vitralii - lumini şi umbre“.

„Lucrarea „Mişcarea legionară în Dobrogea anilor 1940-1944 în documente” este continuarea unui volum lansat anul trecut, „Mişcarea legionară în Dobrogea între 1932-1940”. Volumul al II-lea prezintă ascensiunea rapidă şi neaşteptată a mişcării legionare la putere, evenimente principale din acea epocă, problemele cu care s-au confruntat legionarii, dar şi multe alte aspecte ale vieţii sociale şi politice ale ţării. „Din punct de vedere structural, volumul este compus din 239 de documente explicate, note de subsol, un indice bogat la sfârşit, în care se regăsesc multe persoane. Pot spune că acest volum prezintă un tablou de epocă extrem de interesant şi realist despre Dobrogea şi România. Apreciez că, la 25 de ani de la Revoluție, a sosit momentul să ne folosim la maximum de arhivele care au fost în custodia Serviciului Român de Informații, și nu numai, pentru a prezenta adevăruri istorice. Măcar o anumită parte a istoriei noastre trebuie cunoscută întocmai, prin informații concrete, dincolo de orice partizanat. Lucrarea conține și un bogat aparat critic, cu referințe și note explicative. Încercăm să facem câte ceva pentru reconfigurarea istoriei noastre. Mai am în plan să mai scriu și alte cărți și sper să mă bucur de sprijinul necesar în documentare“, a declarat Puiu Bordeiu.

DIVERSIUNEA '89 CONTINUĂ ȘI ASTĂZI La eveniment s-a remarcat, prin dezbateri și mărturii legate de ultimele zile ale regimului ceaușist, colonelul în rezervă Filip Teodorescu. Acesta a declarat: „În România încă se mai vorbește pe alături de adevăr. Diversiunea lansată în '89 continuă și astăzi. S-a știut pe atunci ceea ce urma să se întâmple. A fost un complot internațional prestabilit, care s-a transformat imediat în lovitură de stat, iar apoi într-o revoltă populară. S-a știut că regimul urma să fie schimbat și se puteau evita distrugerile și victimele dacă Ceaușescu își dădea demisia. Nu a vrut, a refuzat să creadă și puțini au fost cei care au încercat să-i explice ce se întâmplă cu adevărat, semn că s-a înconjurat de oameni de conjunctură, care nu i-au fost loiali. Diversiunea continuă și astăzi. S-a încercat, atunci, învrăjbirea celor două structuri de siguranță națională, armata și securitatea, s-a procedat apoi cu demonizarea ofițerilor de informații, care nu toți au fost eroi negativi, unii chiar și-au servit patria. Eu am propus și guvernanților să înfăptuim o reconciliere reală a națiunii române. Trăim într-o mare dezbinare. Ajunge!”.

Evenimentul editorial a fost posibil cu sprijinul Sucursalei Constanţa a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Serviciul Român de Informaţii şi al societăţii SC RAJA SA Constanţa.

Taguri articol


12