A fost prezentat certificatul de naştere al preşedintelui SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră la Casa Albă

A fost prezentat certificatul de naştere al preşedintelui SUA

Externe 28 Aprilie 2011 / 00:00 634 accesări

Casa Albă a făcut o mişcare fără precedent, în cursul zilei de ieri, prezentând certificatul de naştere al unui preşedinte în exerciţiu, Barack Obama, în replică la zvonurile potrivit cărora acesta nu s-ar fi născut în SUA. Obama prezentase anterior un act ce atesta că s-a născut în Hawaii. Însă unii insistau că Obama s-a născut de fapt în Kenya, ţara tatălui său, ceea ce i-ar fi interzis să ocupe funcţia de preşedinte al SUA. Recent, potenţialul candidat republican Donald Trump a readus în atenţie aceste zvonuri. Mişcarea făcută ieri de Casa Albă este una fără precedent, prezentarea de fotocopii ale certificatului de naştere aparţinând unui preşedinte american în exerciţiu. ”Preşedintele este de părere că toate aceste zvonuri legate de certificatul său nu fac bine ţării. Poate au făcut bine televiziunilor, dar nu şi poporului american, pentru că îl distrag de la multele problemele cu care ne confruntăm ca ţară”, a spus Casa Albă. Până acum, certificatul de naştere a fost păstrat într-un seif în Hawaii, de la naşterea lui Obama, în august 1961. Certificatul de naştere poartă un timbru ce arată că actul a fost trimis luni de oficialii din Hawaii. El arată că Barack Hussein Obama II s-a născut la 4 august 1961, la spitalul din Honolulu. Tatăl său era Barack Hussein Obama, un student de 25 de ani, iar mama era Stanley Ann Dunham, în vârstă de 18 ani. Actul are şi semnătura medicului care a asistat la naştere.

Pe de altă parte, actualul director al CIA, Leon Panetta, va deveni secretar al Apărării şi va fi înlocuit în fruntea agenţiei de informaţii de generalul David Petraeus, actualul comandant al operaţiunilor militare din Afganistan. Leon Panetta, care are 72 de ani şi nu este militar, îi va succeda lui Gates în această vară. Un anunţ oficial în acest sens va fi făcut săptămâna aceasta. Obama îl va nominaliza, totodată, pe diplomatul Ryan Crocker, ambasador în Afganistan, post ocupat acum de Karl Eikenberry. Crocker a mai fost ambasador şi în Irak. Generalul Petraeus va fi înlocuit în Afganistan de generalul John Allen, actualmente comandant adjunct al comandamentului central al armatei SUA. Toate aceste schimbări vor avea nevoie şi de confirmarea Senatului.

O posibilă remaniere la vârful securităţii naţionale a SUA face obiectul unor intense speculaţii în ultima vreme, în contextul în care actualul secretar al Apărării, Robert Gates, fost director al CIA, vrea să se retragă din funcţie, anul acesta. Încă înainte de apariţia acestor zvonuri era previzibil un schimb Petraeus – Panetta, pe măsură ce campania de realegere a lui Obama în 2012 se apropie. Panetta, exponent al Partidului Democrat, s-ar putea dovedi mai apropiat de democratul Obama decât Gates, numit de fostul lider republican de la Casa Albă, George W. Bush. Totodată, Casa Albă doreşte o poziţie de nivel înalt pentru generalul Petraeus, pentru a se asigura că nu va fi atras în tabăra adversă lui Obama.

Taguri articol


12