A fost promulgată legea privind impozitul specific în turism

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A fost promulgată legea privind impozitul specific în turism

Turism 07 Octombrie 2016 / 09:20 954 accesări

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind introducerea, începând de la 1 ianuarie 2017, a unui impozit specific pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi în domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri şi alimentaţie publică, legea pentru care ceruse reexaminarea.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a admis doar parţial obiecţiile preşedintelui din cererea de reexaminare. Deputaţii au adoptat un amendament conform căruia se redefineşte termenul de complex hotelier.

Potrivit amendamentului, complexul hotelier este o structura de primire turistică, cu funcţiuni de cazare care pentru obţinerea certificatului de clasificare include în perimetrul ei alte activităţi, dar cel puţin una clasificată că impusă aferentă codurilor CAEN 5610 şi/ sau 5630. Complexul hotelier trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: sunt exploatate de aceeaşi persoană juridică română; înregistrează distinct în evidenţă contabilă operaţiunile efectuate; nu include activităţile aferente codurilor CAEN 5621 şi 5629.

Iniţial, complexul hotelier era definit ca ansamblu de structuri de primire turistice cu funcţiuni diferite, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt exploatate de acelaşi operator economic; activităţile realizate sunt cuprinse într-o singură evidenţă contabila; sunt amplasate în perimetrul aceleiaşi unităţi de cazare.

Deputaţii au considerat modificarea necesară pentru ca definiţia să fie în concordanţă cu ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism, aprobate prin ordinul preşedintelui ANT.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut în iulie Parlamentului reexaminarea legii privind impozitul specific pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi în domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri şi alimentaţie publică. Preşedintele considera că se impune reexaminarea actului normativ pentru că nu realizează pe deplin scopul preconizat de legiuitor, adică necesitatea creşterii încasărilor la bugetul de stat şi promovarea unei etici în afaceri, în special având în vedere importanţa domeniului turismului şi alimentaţiei publice.

Totodată, Iohannis afirmă că avantajul celor care vor plăti mai puţin poate fi interpretat ca reprezentând un ajutor de stat şi cerea Parlamentului consultarea Comisiei Europene. "Alocarea impozitului stabilit conform noilor reglementări va fi mai mare decât cea plătită conform prevederilor Codului Fiscal pentru anumiţi agenţi economici, în timp ce alţi agenţi economici vor plăti mai puţin decât în prezent pentru aceeaşi activitate desfăşurată, ignorându-se capacitatea de plată a contribuabilului la sfârşitul exerciţiului financiar", subliniază şeful statului în cererea de reexaminare.

Astfel, Klaus Iohannis arată că firmele care vor plăti un impozit mai mare îşi vor creşte gradul de îndatorare şi îşi vor reduce investiţiile, vor comite evaziune fiscală şi chiar îşi vor închide activităţile. De asemenea, şeful statului consideră că firmele care vor plăti un impozit mai mic decât în prezent vor beneficia de un avantaj selectiv în raport cu ceilalţi.

Iniţiativă legislativă, susţinută de PSD şi criticată de ministerul Finanţelor, reglementează impozitul specific, prin derogare de la Codul Fiscal, pentru firmele care desfăşoară activităţi în domeniul hotelier, restaurante, baruri şi care oferă facilităţi de cazare pentru vacanţe.

Preşedintele poate cere o singură dată reexaminarea unei legi.



12