A fost sau nu manipulat ROBOR-ul?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cine face și desface...

A fost sau nu manipulat ROBOR-ul?

Economie 23 Aprilie 2019 / 18:00 904 accesări
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu: „Raportul Comisiei economice privind investigația noastră din piața bancară conține numeroase inexactități și informații scoase din context“

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu: „Raportul Comisiei economice privind investigația noastră din piața bancară conține numeroase inexactități și informații scoase din context“

CE SE ÎNTÂMPLĂ Raportul Comisiei economice din Senat cu privire la activitatea Consiliului Concurenţei (CC) conţine numeroase inexactităţi, scoase din context şi prezentate eronat, iar preşedintele comisiei, Daniel Zamfir, a enunţat concluziile chiar înainte de a demara ancheta, solicitând încă din decembrie demiterea preşedintelui CC, se arată într-un comunicat al autorităţii. Aceasta după ce, anterior, tot marţi, Zamfir a anunţat că va propune, în raportul anchetei privind o eventuală manipulare a ROBOR, demiterea șefului CC, Bogdan Chiriţoiu, pe motiv că el ar fi acţionat împotriva legii. Potrivit Consiliului Concurenţei, investigaţia derulată de instituţie cu privire la o posibilă manipulare a ROBOR a respectat toate procedurile legale şi a condus la aflarea adevărului: nu a existat un cartel între bănci în vederea creşterii ROBOR în octombrie 2008 - „De asemenea, reamintim că ne-am consultat cu Comisia Europeană care investiga, la acel moment, astfel de practici anticoncurenţiale la nivel comunitar. Nici Consiliul Concurenţei şi nici Comisia Europeană nu au găsit genul acesta de dovezi în România şi, ca urmare, amenda forului comunitar a fost doar pentru faptele anticoncurenţiale din Marea Britanie. Consiliul Concurenţei respectă toate autorităţile statului şi a colaborat cu Comisia economică a Senatului, participând la audieri şi transmiţând toate documentele care au legătură cu ancheta“. Datele din aceste documente, însă, nu au nicio legătură cu situaţia din prezent din piaţa bancară, având în vedere faptul că, în perioada investigată de Consiliul Concurenţei, aproximativ 4,5% dintre creditele acordate de bănci aveau dobânzile calculate în funcţie de ROBOR, iar cotaţia indicelui era sub nivelul tranzacţiilor din piaţa interbancară. Abia în 2010 a fost introdusă obligaţia ca dobânzile la împrumuturile în lei să se calculeze pe baza indicelui ROBOR. „În acest fel, au fost generate discuţii lipsite de fundament şi consistenţă, în detrimentul unor eforturi autentice de identificare a unor soluţii reale pentru problemele actuale cu care se confruntă consumatorii români. De altfel, concluziile raportului Comisiei Parlamentare au fost stabilite de senatorul Daniel Zamfir chiar înainte de a demara ancheta, încă din decembrie el solicitând demiterea preşedintelui CC. Cu regret constatăm că raportul conţine numeroase inexactităţi, iar multe informaţii sunt scoase din context sau prezentate eronat“, au subliniat reprezentanții CC.

ROBOR-UL, BATĂ-L VINA „Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, prin deciziile sale, a obstrucţionat buna desfăşurare a anchetei şi a îngreunat atingerea obiectivelor anchetei parlamentare cu privire la ROBOR“, se arată în raportul Comisiei Economice, Industrii şi Servicii din Senat. Conform unei alte concluzii din raport, referitor la suspiciunea privind manipularea indicelui ROBOR de către băncile implicate în procedura de fixing, suspiciune ce a stat la baza investigaţiei desfăşurate de Consiliul Concurenţei în piaţa serviciilor bancare şi interbancare, membrii Comisiei au constatat faptul că în cadrul anchetei au existat declaraţii ale martorilor ce confirmă teza unei posibile înţelegeri între bănci, precum şi intervenţia BNR în calcularea indicelui ROBOR - „Astfel, din declaraţiile făcute de (fostul bancher) Lucian Isar, intervenţia BNR a fost evidentă, dat fiind că cinci bănci din cele zece au avut aceeaşi cotaţie, în vreme ce restul au cotat pe o plajă foarte largă de valori, cu precizarea că în 2008 s-a produs o manipulare în sensul scăderii valorilor ROBOR. În opinia lui Isar, modificarea Normei BNR, prin care se plafona ROBOR-ul la cel mult 25% peste dobânda Lombard, s-a realizat tocmai pentru ca BNR să se asigure că îşi atinge obiectivul de reducere a nivelului ROBOR la cel mult 17,80. Din declaraţia lui Isar reiese că intenţia BNR-ului a fost în mod clar reducerea ROBOR-ului, iar pentru a materializa-o a recurs la şantaj, ameninţări, blocarea prin normă a valorii maximale. De altfel, acesta a explicat membrilor Comisiei faptul că toate manipulările de dobânzi pe ROBOR sau pe titlurile de stat au fost agreate în urma unor şedinţe, întâlniri, cu participarea reprezentanţilor BNR şi guvernatorului Mugur Isărescu“.



12