A fost prins de patru ori într-o singură zi conducând cu viteză excesivă, dar polițiștii nu au putut face nimic altceva decât să-l amendeze. Este vorba despre un șofer inconștient care a fost depistat sâmbătă, în județul Neamț, de aparatul Drager, încălcând cu seninătate Codul Rutier în patru ocazii. Deși era clar că individul reprezenta un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, polițiștii nu au putut face nimic altceva decât să-l sancționeze de fiecare dată, în condițiile în care legislația nu prevede o escaladare a măsurilor pe care autoritățile le pot lua în astfel de cazuri.
Un individ de 43 de ani, din localitatea Dorohoi, județul Botoșani, a reușit “performanța” de a fi prins de patru ori într-o singură zi conducând cu o viteză peste limita legală. S-a întâmplat sâmbătă, în județul Neamț, pe Drumul Național 2. Prima întâlnire a șoferului inconștient cu polițiștii de la Rutieră a avut loc în localitatea Horia, unde aparatul Drager l-a surprins pe acesta rulând cu… 126 km/h. După ce a fost sancționat, bărbatul și-a continuat drumul în aceeași manieră. A fost tras pe dreapta din nou în afara localității Horia, unde a fost depistat conducând cu aceeași viteză. Oamenii legii l-au amendat și de această dată, dar, neputând face nimic altceva, i-au permis să-și continue plimbarea. Următorul episod al acestei povești incredibile s-a derulat în afara localității Secuienii Noi, unde radarul l-a surprins pe protagonistul cazului conducând cu… 215 km/h. Acesta a primit o nouă sancțiune de la polițiști. Dar nici după a treia întâlnire cu oamenii legii, șoferul vitezoman nu și-a învățat lecția. În scurt timp, el a fost tras din nou pe dreapta, după ce polițiștii l-au prins rulând cu 130 km/h în localitatea Secuienii Noi.
“Acesta a fost sancţionat contravenţional, pentru fiecare abatere în parte, cu amendă în valoare de câte 1.305 lei, iar ca măsură complementară, poliţiştii i-au reţinut permisul de conducere auto, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, la fiecare abatere, pentru 90 de zile”, se arată într-un comunicat de presă remis de Poliția Română.
Deși era limpede că șoferul inconștient reprezenta un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, polițiștii nu au putut face nimic altceva decât să-l amendeze de fiecare dată, în condițiile în care legislația nu prevede o escaladare a sancțiunilor pentru cazuri în care contravenientul continuă cu seninătate să încalce legea în baza căreia a fost amendat. O înăsprire a Codului Rutier în privința unor situații de acest gen ar putea fi o soluție, mai ales în condițiile în care este limpede că simpla amendă nu-și atinge obiectivul corectiv. Polițiștii atrag atenția asupra faptului că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe șoselele din România. Asta în condițiile în care din comportamentul șoferului în cauză reiese în mod clar că acesta nu a greșit întâmplător, ci sfidează cu seninătate autoritățile. O atitudine care în orice stat civilizat este tratată la fel de dur ca ultrajul (infracțiune care constă în amenințarea, defăimarea comiterea de acte de violență fizică sau verbală îndreptate împotriva unui funcționar aflat în timpul funcțiunii).