Medicul infecţionist Sorin Rugină, de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, este primul constănţean care a fost vaccinat împotriva COVID-19.
Mesajul medicului pentru toţi constănţenii care nu sunt încă decişi dacă vor fi de acord să îşi facă vaccinul:
„Una este să fii împotriva vaccinării în general şi alta este să ai dovada palpabilă că virusul este de controlat altfel. Colegii noştri sunt la faţa locului şi percep mult mai bine care este realitatea. Deci avem dovada certă că nu avem altă armă decât vaccinarea şi atunci sper să ne îndeplinim cu brio misiunea.
Oamenii trebuie să aibă încredere, pentru că nu facem decât o promovare profesională. Aş fi foarte încântat ca foştii noştri pacienţi care poate recunoştinţă deosebită medicilor care i-au tratat, să continue să promoveze mesajul lor, mesajul meu, ca decan de vârstă, către ceilalţi. Pentru că ei au trecut şi prin spital, o parte dintre ei au imunitate, şi acest vaccin nu face decât să le crească gradul de imunitate şi probabil că, din această perspectivă, vom reuşi să încolţim virusul”
Potrivit dr. Rugină, din totalul celor 269 de cadre medicale angajate la SCBI Constanţa, aproximativ 250 au optat pentru a se imuniza, pe 27, 28 şi 29 decembrie vaccinându-se 155 dintre aceste persoane.
"Sunt 155 de angajaţi care şi-au reafirmat opţiunea, pentru că opţiunea a fost iniţial mult mai numeroasă, pentru aproximativ 250, din 269, dar având în vedere şi contextul, da, parte dintre ei nu se pot vaccina în această campanie, se vor vaccina ulterior. Deci, noi avem în cele trei zile programate, 27, 28 şi 29, un număr de aproximativ 60 - duminică, 50 - luni şi restul - marţi".
El a menţionat că echipa care realizează vaccinarea este una complexă:
"Personalul vaccinator este format din cele mai bune asistente, avem medici infecţionişti, medici reanimatori care asigură asistenţa pentru eventuale accidente postvaccinale, medici epidemiologi care vor face triajul epidemiologic, echipa este foarte complexă, deci nu ne îndoim de faptul că lucrurile vor merge. Nu suntem debutanţi în această chestiune şi de aceea se şi începe cu spitalele de boli infecţioase, care sunt cele mai în măsură să practice corect tehnica şi să dea mesajul potrivit pentru comunitate", a declarat Sorin Rugină.