A început “Caravana concurenţei” în judeţul Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deşi acţiunea Inspectoratului de Concurenţă Constanţa de promovare a culturii concurenţei şi ajutorului de stat vine în sprijinul autorităţilor locale, primarul din Săcele, Ion Oprea (PNL), nu s-a arătat interesat de acest lucru

A început “Caravana concurenţei” în judeţul Constanţa

Economie 31 August 2006 / 00:00 1062 accesări

“Consiliul Concurenţei este interesat de cunoaşterea legislaţiei în domeniul concurenţei şi ajutoarelor de stat de către toţi actorii de pe piaţa concurenţială, inclusiv de autorităţile publice centrale sau locale, care prin deciziile şi acţiunile pe care le întreprind pot influenţa mediul concurenţial”, a declarat, ieri, inspectorul de concurenţă superior al Inspectoratului de Concurenţă Constanţa, Ioan Bădică. El a adăugat că autoritatea de concurenţă consideră că este mai facil să se promoveze o cultură a concurenţei şi ajutoarelor de stat generatoare de conformări benevole la reguli, decît să se recurgă la sancţiuni. Mergînd pe linia trasată de Consiliul Concurenţei prin “Foaia de parcurs pentru promovarea culturii concurenţei”, Inspectoratul de Concurenţă Constanţa şi-a propus iniţierea unor astfel de acţiuni la nivelul autorităţilor publice situate în municipiile, oraşele şi comunele aflate pe raza judeţului Constanţa, în total 70 de localităţi, acţiune desfăşurată sub denumirea de “Caravana concurenţei”. “Acţiunea a demarat în luna august şi va continua în lunile următoare, pînă la atingerea obiectivului propus“, a precizat Bădică. Cu această ocazie, sînt puse la dispoziţia autorităţilor publice locale diverse materiale privind legislaţia din domeniul concurenţei şi ajutorului de stat în măsură să faciliteze înţelegerea aplicării regulilor concurenţei şi ajutoarelor de stat în condiţiile economiei de piaţă româneşti.

“Prevederile acquis-ului comunitar în domeniul concurenţei şi ajutoarelor de stat sînt transpuse în legislaţia naţională, acestea devenind obligatorii, astfel încît va trebui cunoscute, înţelese şi aplicate încă de pe acum şi nu după data aderării României la UE”, a afirmat inspectorul de concurenţă superior. Pînă în prezent, “Caravana concurenţei” a ajuns în 30 de oraşe şi comune, iar majoritatea reprezentanţilor autorităţilor publice locale au manifestat un interes deosebit în ceea ce priveşte însuşirea cadrului legislativ privind acordarea, monitorizarea, raportarea ajutoarelor de stat. Au existat însă şi unele probleme. “Lăsînd la o parte faptul că nu au fonduri, am întîlnit şi primării care au considerat acţiunea noastră ca un fel de corvoadă şi s-au simţit deranjaţi. Este cazul primăriei din Săcele. Mi-au spus că ne-am găsit să venim şi noi acum să îi punem să mai facă nişte raportări suplimentare. Le-am explicat că aşa prevede legislaţia şi este bine să se conformeze, întrucît nu vrem să venim să verificăm dacă au luat ajutoare de stat şi dacă le-au raportat, în caz contrar fiind nevoiţi să aplicăm amenzi care ajung pînă la 500 de milioane de lei”, a declarat Bădică. Potrivit lui Bădică, este vorba despre primăria din localitatea Săcele, unde primarul Ion Oprea (PNL) i-a cerut inspectorului de concurenţă superior să îi prezinte nota pentru a o semna, precizîndu-i că pleacă, întrucît are treabă. “Plecaţi. Nu este nicio problemă, dar îmi semnaţi că aţi luat la cunoştinţă de vizita noastră şi de sarcinile pe care le aveţi”, i-a transmis Bădică primarului liberal Ion Oprea. Bădică a mai spus că primarul din Săcele s-ar fi plîns de faptul că, pînă în prezent, acesta a întocmit o serie de proiecte, însă nu a obţinut finanţarea necesară, motiv pentru care nu s-a mai arătat interesat de acţiunea Consiliului Concurenţei.



12