Timp de o săptămână, cinefilii din Constanţa, Mangalia, Năvodari şi Ghindăreşti sunt aşteptaţi, de la ora 18.00, să facă un periplu interesant în universul fascinant al filmului rus. Proiecţiile, incluse în cadrul caravanei naţionale a Festivalului filmului rus KINO+”, au loc la casele de cultură din localitate, iar la Ghindăreşti se vor desfăşura la căminul cultural din localitate. Startul s-a dat ieri, de la ora 18.00, cu „Italianul” lui Andrei Kravciuk, subtitrarea în limba română a peliculei fiind realizată în cadrul Concursului studenţesc de subtitrări „KINO+” 2011, clasându-se pe locul I.
„Caravana premierelor cinematografice ruseşti pe marele ecran din România” oferă spre vizionare o gamă variată de filme, unele realizate în maniera tradiţională a şcolii de film rusesc, altele dintr-o perspectivă inovatoare: drame, melodrame, comedii, film muzical şi film istoric. Traducerea este realizată de studenţii Universităţii din Bucureşti, iar accesul publicului este gratuit. La Casa de Cultură a Sindicatelor, proiecţiile au loc în sala mică a instituţiei.
MARATON CINEFIL De astăzi şi până joi, cinefilii vor viziona filmele lui Karen Şahnazarov. Astăzi, ei vor petrece alături de „Oamenii jazz-ului”, o comedie muzicală din 1983, a cărei acţiune se petrece în Rusia Sovietică a anilor ‘20. După o seară muzicală cu... jazz, mâine, publicul este invitat să întoarcă filele istoriei şi să se întoarcă în trecut, în timpul lui Nicolae al II-lea, pentru a-l descoperi pe „Asasinul ţarului” (1991), în viziunea aceluiaşi Karen Şahnazarov, iar joi, o va vedea pe „Fiica din America”. Vineri, „Brigada artistică de agitaţie Dă-n duşman!” (2007), în regia lui Vitali Melnikov, iar sâmbătă va fi proiectată comedia „Şîrli-mîrli” (1995), în regia lui Vladimir Menşov. Ultima zi a săptămânii este dedicată „Stelei”, un film special, în regia lui Nikolai Lebedev.
Evenimentul este organizat de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Universitatea din Bucureşti - Catedra de filologie rusă, Departamentul Servicii pentru Studenţi, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa, Primăria Municipiului Mangalia, Primăria Năvodari, Primăria Comunei Ghindăreşti, Casa de Cultură Mangalia şi Casa de Cultură Năvodari.