A început distrugerea arsenalului chimic sirian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Printre lovituri de obuze

A început distrugerea arsenalului chimic sirian

Externe 07 Octombrie 2013 / 00:00 353 accesări

Cel puţin opt oameni au fost ucişi, iar 24 au fost răniţi într-un atac cu obuze care a avut loc, ieri, într-un cartier creştin din centrul capitalei siriene Damasc. Atacul a avut loc în cartierul Qassaa, o zonă creştină situată în centrul vechi, ţinta fiind o biserică. Noul atac a umbrit vestea că echipa internaţională pentru dezarmare chimică a început distrugerea armelor chimice siriene şi a instalaţiilor de producţie a acestora. „Astăzi (n.r. - ieri) este prima zi de distrugere, în cursul căreia vehicule grele vor zdrobi şi vor distruge focoase de rachete, bombe chimice, precum şi mecanismele de mixare, unităţile mobile şi fixe de încărcare”, au indicat reprezentanţii misiunii comune a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) şi ONU.

Un responsabil al OIAC, organizaţie cu sediul la Haga, afirmase la 29 septembrie că ar putea fi, probabil, utilizate metode rapide ca un prim pas pentru a se asigura că siturile nu mai sunt utilizabile, înainte ca distrugerea obiectivelor să fie încheiată prin metode mai ecologice şi durabile. „Aceste metode nu îndeplinesc criteriile Convenţiei asupra interzicerii armelor chimice, dar mai târziu vom putea folosi şi alte metode”, a declarat aceeaşi sursă. Misiunea, compusă din 33 de persoane, între care experţi din SUA, Regatul Unit, Rusia, Cehia, China şi Canada, a sosit marţea trecută în Siria. Echipa este însărcinată să pună în aplicare o rezoluţie a Consiliului de Securitate, votată în premieră, cu privire la situaţia din Siria, graţie unui acord ruso-american ce prevede dezarmarea chimică până la jumătatea anului 2014. Acest acord a îndepărtat ameninţarea unui atac american contra regimului sirian după atacul chimic de la 21 august, de lângă Damasc, atribuit forţelor guvernamentale siriene de către Occident şi opoziţie.

VOCEA POPORULUI Pe de altă parte, conferinţa de pace Geneva II, destinată soluţionării conflictului sirian, ar putea avea loc în luna noiembrie, regimul Bashar al-Assad şi opoziţia urmând să participe fără precondiţii, a declarat emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi. Iniţiativa organizării conferinţei a fost lansată în luna mai de şefii diplomaţiei din Rusia şi SUA, Serghei Lavrov şi John Kerry. Însă organizarea conferinţei a fost amânată de mai multe ori, pe fondul disensiunilor referitoare la obiectivele reuniunii şi la participanţi. Nici nu a început conferinţa, că preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, contestat de opoziţie, îi limitează deja succesul. Acesta a declarat că intenţionează să candideze în scrutinul prezidenţial din 2014 dacă „poporul va vrea”. „Dacă voi avea sentimentul că poporul sirian ar vrea ca eu să fiu preşedinte în următoarea etapă, voi candida”, a afirmat al-Assad într-un interviu acordat postului Halk-TV. Bashar al-Assad i-a acuzat pe rebeli, pe care îi consideră „terorişti”, că încearcă să creeze un stat islamic în Siria. Declaraţiile sale intervin în contextul în care gruparea insurgentă Statul Islamic în Irak şi Levant, afiliată reţelei teroriste al-Qaida, a început să ocupe zone din nordul Siriei, la frontiera cu Turcia.



12