A început exodul băncilor vestice din Europa de Est

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Criza nu glumeşte

A început exodul băncilor vestice din Europa de Est

Economie 14 Decembrie 2011 / 00:00 2124 accesări

UN RISC SUBAPRECIAT Băncile europene au început să se retragă grăbite din Europa de Est, în urma presiunilor de a se concentra pe pieţele autohtone şi de a-şi conserva resursele limitate, iar situaţia ameninţă să declanşeze o criză a creditelor în regiune, potrivit unei analize Wall Street Journal (WSJ). Zeci de bănci din zona euro s-au înghesuit pe pieţele est-europene, în ultimii ani, sperând să profite de creşterea economică rapidă din regiune şi de potenţialul relativ neexploatat al serviciilor financiare, însă criza bancară provocată în Europa de Vest de criza datoriilor de stat a inversat acest trend, notează WSJ. „Băncile se grăbesc să se retragă din Europa de Est, punând în pericol creditarea. Ce înseamnă asta? În cel mai bun caz, creşterea creditelor în Europa de Est va rămâne la niveluri foarte slabe. Însă cred că există un risc considerabil, subapreciat, al unei noi crize a creditelor”, comentează economistul-şef pentru pieţe emergente al Capital Economics Londra, Neil Shearing, citat de WSJ.

PANICĂ ÎN LETONIA Potrivit unor surse oficiale, contactate de publicaţia americană, cel puţin şapte bănci europene caută investitori dispuşi să le cumpere operaţiunile din Polonia şi Turcia, pentru a obţine lichidităţile de care au nevoie pentru a face faţă situaţiei din Europa de Vest. Totodată, două dintre cele mai mari bănci europene, Commerzbank (Germania) şi UniCredit (Italia) au anunţat că intenţionează să înceteze sau să reducă creditarea în unele ţări est-europene care reprezentau înainte pieţe prioritare pentru cele două grupuri. Autorităţile europene au impus ambelor bănci să-şi consolideze capitalul cu câteva miliarde euro fiecare, până în iunie. „Populaţia este îngijorată, fapt reflectat de retragerile de depozite din Letonia, de la sfârşitul săpătmânii trecute, din cauza zvonurilor că băncile suedeze au probleme şi se pregătesc să iasă din ţară. Suedia nu a adoptat moneda euro, iar instituţiile de credit suedeze controlează 40% din activele sistemului bancar leton. O treime din bancomatele Swedbank din Letonia au fost golite în weekend, deşi banca a dezminţit zvonurile”, scriu cei de la WSJ.

PROMISIUNI (APROAPE) ÎNCĂLCATE Băncile din zona euro au promis, la începutul crizei, că îşi vor păstra expunerea pe Europa de Est, însă situaţia s-a schimbat şi multe instituţii de credit din Grecia, Italia, Portugalia, Belgia, Germania şi Irlanda au început să cocheteze cu ideea ieşirii de pe pieţele emergente.

Taguri articol


12