Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, prin Fundaţia Fantasio, a debutat, ieri seară, pe scena Teatrului de Vară „Soveja”, cu multe emoţii pentru tinerii înscrişi la cele două secţiuni ale manifestării - Solişti Vocali şi Solişti Instrumentişti.
Ieri, pe scenă au apărut în faţa publicului şi a juriului, prezidat de etnomuzicologul Eugenia Florea, 15 concurenţi, 11 tineri interpreţi şi patru instrumentişti. Seara a continuat cu recitalurile susţinute de Dumitru Fărcaş şi invitaţii săi: Gheorghe Zamfir, Gheorghe Turda, Angela Buciu, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Nicoleta Beca şi Mircea Ardeleanu.
SOLIŞTII CONSACRAŢI, ÎN RECITALURI Periplul cultural prin principalele zone etnografice ale ţării continuă şi în această seară, când, de la ora 20.30, îi vor delecta pe iubitorii de folclor ceilalţi 17 solişti înscrişi în concurs. Sărbătoarea cântului şi dansului popular va continua, în partea a doua, cu un spectacol oferit de Floarea Calotă şi invitaţii săi: Ion Ghiţulescu, Nineta Popa, Vasilica Dinu, Maria Murgoci, Nicolae Rotaru, Chiamiran Chivu, Zorina Bălan, Paul Gheorghe, Florentin Feraru şi Ioana Calotă. Mâine, în cadrul serii de gală, programată de la ora 20.30, vor fi desemnaţi cei mai buni tineri solişti, dar şi câştigătorul Trofeului. Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc se va încheia cu multă voie bună, în compania maeştrilor: Mioara Velicu şi invitaţii săi, Laura Lavric, Maria Butaciu, Dan Doboş, Cornelia Ciobanu, Alexandru Brădăţan, Angelica Flutur, Roberta Chicoş şi Viorica Macovei. De altfel, Viorica Macovei va fi, şi la această ediţie, amfitrionul celor trei seri de festival, transmise în direct de Neptun TV, dar şi de Bucovina TV, TvRM şi Alpha Media.
TINERII, PREOCUPAŢI DE FOLCLOR Deschiderea „festivalului festivalurilor”, aşa cum este numită manifestarea de la malul mării, a fost precedată, ieri, la amiază, de o conferinţă de presă organizată la Pavilionul Expoziţional Mamaia, în prezenţa unor membri ai juriului şi a reprezentanţilor organizatorilor. „Concurenţii sunt tineri, cu foarte mult talent şi cu aplecare spre acest gen muzical, dar mulţi dintre ei, dată fiind vârsta, nu au acumulat experienţa necesară. În ceea ce priveşte repertoriul, am insistat foarte mult. Este foarte bine ca aceşti tineri să preia şi să ducă mai departe cântecele valoroase din repertoriul marilor noştri cântăreţi, dar este mult mai bine să-şi creeze un repertoriu propriu”, a spus preşedintele juriului, Eugenia Florea.
Deosebit de importantă a fost prezentarea concurenţilor, la preselecţii, în costume populare, directorului Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, revenindu-i menirea de a-i îndruma în alegerea costumului potrivit, în funcţie de zona etnografică, dar şi de vârstă.
TRADIŢIA SECŢIUNII INSTRUMENTIŞTI CONTINUĂ Deşi la secţiunea Instrumentişti, în competiţie au intrat doar nouă tineri, important este că tradiţia festivalului, structurat pe două secţiuni, continuă, chiar dacă a fost nevoie de organizarea a două preselecţii. „Lipsa tinerilor instrumentişti este un fenomen general, de aceea, unele festivaluri de prestigiu au scos din concursuri această secţiune. E păcat. Probabil că ei sunt mai mult atraşi de formaţii”, a spus Eugenia Florea.
Nu a lipsit nici Gheorghe Parnica, dirijorul şi violonistul dobrogean care împlineşte, astăzi, 81 de ani şi care a vorbit despre lipsa interesului celor tineri de „a culege” folclorul din vatra satului, în cadrul discuţiei iniţiată de directorul Electrecord, Cornelia Andreescu. Aceasta a mai adus în discuţie tendinţa unor cântăreţi de a înregistra piese folclorice din patrimoniul cultural ca piese de autor. La conferinţa de presă au mai luat parte: directorul Muzeului de Artă, dr. Maria Magiru, lect. univ. dr. Viorica Barbu Iuraşcu de la Universitatea „Spiru Haret”, directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, preşedintele juriului, Eugenia Florea, realizatorul de evenimente folclorice la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), Violeta Ianculescu, realizatorul de emisiuni folclorice Florentina Satmari şi realizatorul de emisiuni folclorice la SRR, Adriana Mihai.