A început megaprocesul protezelor mamare PIP

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A început megaprocesul protezelor mamare PIP

Monden 18 Aprilie 2013 / 00:00 307 accesări

Procesul fabricanţilor francezi ai implanturilor mamare PIP (Poly Implant Prothese), un scandal sanitar de amploare mondială, izbucnit în anul 2010, care s-a materializat în mii de plângeri, s-a deschis ieri, la Curtea Penală din Marsilia, în sudul Franţei. Cinci lideri ai companiei PIP, în prezent lichidate, inclusiv fondatorul său, Jean-Claude Mas, de 73 de ani, vor compărea timp de o lună într-un centru de congrese amenajat special pentru proces, urmând să răspundă acuzaţiilor de escrocherie şi fraudă agravată. Aceştia riscă până la cinci ani de închisoare. Avocatul lui Jean-Claude Mas, Yves Haddad, şi-a anunţat intenţia de a cere o amânare a procesului, întrucât clientul său nu a primit citaţia la timp. Cum inculpaţii sunt în situaţie de insolvabilitate, victimele au puţine şanse de a fi despăgubite, chiar şi în cazul unei condamnări.

Peste 5.000 de femei din cele circa 30.000 care au recurs la implanturi PIP au depus plângere în cadrul acestui proces. Majoritatea sunt cetăţene franceze, însă mai sunt reprezentate, de exemplu, şi circa 100 de argentiniene care au demarat, în paralel, o acţiune civilă în ţara lor, împotriva asiguratorilor PIP. În total, circa 300 de avocaţi vor susţine cauza reclamantelor, într-un proces care ar urma să dezvăluie cum o mică întreprindere franceză a reuşit timp de zece ani să fabrice şi să comercializeze, în întreaga lume, proteze mamare umplute cu un gel de silicon neadecvat pentru o astfel de utilizare, fără ca organismele de control să fie sesizate. Până acum nu a fost stabilită nicio relaţie între aceste proteze şi apariţia cancerului la sân, în aşteptarea rezultatelor unui studiu epidemiologic pe termen lung, în schimb cazurile de fisurare a protezelor PIP şi de scurgere a gelului de silicon din interiorul acestora s-au dovedit deosebit de numeroase. Acest fenomen este cel care a alertat până la urmă autorităţile sanitare. Până la acest moment au fost înregistrate peste 4.100 de cazuri de fisurare a protezelor, precum şi 2.700 de reacţii inflamatorii. Ca măsură de precauţie, numeroase femei şi-au scos implanturile după izbucnirea scandalului, între care 11.000 în Franţa.

Implanturile PIP erau comercializate în peste 65 de ţări, în special din America Latină (Venezuela, Brazilia, Columbia, Argentina), regiune care reprezenta peste jumătate din piaţa de desfacere a companiei în 2009 şi unde chirurgia estetică este la mare căutare. O altă regiune majoră de export era Europa de Vest, în special Spania, Marea Britanie, Suedia, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Portugalia şi Elveţia. Europa de Est reprezenta 10% din piaţă, cu ţări precum Bulgaria, Ungaria, Belarus, Polonia şi Cehia. Produsele PIP mai erau vândute în Iran, Turcia, Israel, Siria şi Emiratele Arabe Unite, precum şi în Australia, Thailanda, Japonia, Singapore şi China. Gelul de silicon utilizat în mod fraudulos costa de zece ori mai puţin decât gelul declarat, Nusil, adică o economie anuală de peste un milion de euro pentru companie.

Titular al unei simple diplome de bacalaureat ştiinţific, Jean-Claude Mas, un megaloman autoritar încarcerat de la 6 mai la 29 octombrie 2012 pentru că nu şi-a plătit cauţiunea, a fondat PIP în 1991, la La Seine sur Mer. În companie domnea o atmosferă de sectă, potrivit unora dintre foştii săi angajaţi.



12