Reprezentanţii firmelor mici şi mijlocii s-au îmbrîncit, ieri, de la ora 7:00, în faţa sediului Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (OTIMMC) Constanţa, în prima zi de depunere a dosarelor pentru obţinerea de finanţări bugetare, motivul disputei fiind ordinea de intrare, pentru care unele persoane făcuseră liste. În doar două ore, peste 80 de persoane şi-au depus documentele necesare obţinerii unei finanţări nerambursabile. “În primele două ore erau înscrise deja 80 de agenţi economici, jumătate dintre ei optînd pentru programele de finanţare pentru comerţ şi certificare ISO a managementului. Înscrierile s-au derulat fără incidente, astfel că efectivele de jandarmi care au supravegheat aglomeraţia nu au fost nevoite să intervină. De asemenea, întreaga operaţiune a fost filmată cu două camere de luat vederi: una a fost amplasată în birou iar cealaltă pe hol. Imaginile urmează să fie postate pe internet“, a declarat, ieri, directorul executiv al OTIMMC Constanţa, Dumitru Nancu. El a adăugat că depunerea dosarelor se face după principiul “primul venit, primul servit“, astfel că, pînă la mijlocul lunii mai, fondurile s-ar putea epuiza. Mai mult, OTIMMC Constanţa a fost primul oficiu din ţară care a finalizat înscrierile: “Pînă la ora 12:00, înscrierile s-au terminat. În total, 170 de firme au depus 356 de dosare. Ne aşteptăm ca în fiecare zi să depună dosare aprox. 100 de agenţi economici, ceea ce înseamnă că în cel mult o lună, vor fi epuizate aceste fonduri”.
Programul pentru investiţii are un buget total de 40 de milioane de lei pentru acest an, fiind cel mai solicitat program dintre cele derulate de agenţie. Aproape jumătate dintre patroni au optat pentru programele de finanţare pentru comerţ. Pe locul doi în preferinţele investitorilor locali s-au situat programele de stimulare a exporturilor. Toate dosarele depuse ieri la sediul OTIMMC Constanţa au fost transmise la sediul central din Bucureşti încă de ieri după-amiază. Potrivit datelor ANIMMC, în toată ţara, au fost depuse peste 2.200 de dosare, în condiţiile în care, în cadrul celor şase programe, numărul maxim de dosare care vor putea beneficia de finanţare nerambursabilă de la stat este de aprox. 770. Începînd de ieri, au devenit operaţionale opt din cele 13 programe derulate de ANIMMC în 2007. Prin intermediul acestora vor putea fi accesate fonduri nerambursabile, printre altele, pentru susţinerea activităţii de export, pentru servicii de consultanţă şi instruire, pentru modernizarea activităţilor de comercializare a produselor, pentru rambursarea impozitului pe profitul reinvestit. În funcţie de tipul de program, suma maximă care poate fi primită de un singur întreprinzător este calculată în valoare absolută sau ca procent din investiţie. Media este de 200.000-250.000 de lei, potrivit datelor Agenţiei.
La celelalte oficii teritoriale ale ANIMMC, situaţia a fost neplăcută pentru întreprinzători. La ora 9:00, la deschiderea registrului unic electronic de înregistrare a dosarelor, au avut loc incidente. O parte dintre aceştia au întocmit încă de acum o săptămînă o listă, care cuprindea peste 750 de firme, în condiţiile în care la depunerea dosarelor erau prezente aprox. 200 de persoane.