A început nebunia cumpărăturilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vine Paştele!

A început nebunia cumpărăturilor

Social 15 Aprilie 2014 / 00:00 548 accesări

Paştele este una dintre cele mai importante sărbători ale creştinilor. Ei celebrează în această zi minunea învierii lui Iisus Hristos. Desigur, ziua are o însemnătate religioasă pentru creştini, dar şi pentru comercianţi este o bună oportunitate de a-şi mări profitul. Pe rafturile magazinelor au apărut o multitudine de produse menite să atragă cât mai mulţi cumpărători. Hipermarketurile au început să comercializeze mărfuri specifice acestei perioade. Fie că ai buzunarul gros, fie că nu, este imposibil să nu găseşti ceva pe plac. Ouăle şi iepuraşii de ciocolată sunt la mare căutare şi anul acesta. Mici sau mari, „handmade“ sau preparaţi într-o fabrică, toţi reprezintă o atracţie pentru cumpărători. Preţurile lor variază, în funcţie de mărime, între 2 şi 60 lei. Creativitatea producătorilor este pusă şi ea la încercare. Astfel că, printre ouăle de ciocolată simple învelite în staniol colorat, găsim şi ouă în suporturi de porţelan sau lut şi chiar ouă-gigant împachetate care mai de care în ambalaje menite să încânte ochiul clientului.

CADOURI Pentru cei fără inspiraţie atunci când vine vorba de cadouri, comercianţii par să aibă soluţia ideală: coşurile-cadou. Acestea conţin pască sau cozonac, o sticlă cu vin, ouă de ciocolată, dar şi alte dulciuri. Preţul lor începe de la 35 lei şi poate ajunge până la 130 lei. Magazinele nu uită nici de cei mici şi le oferă părinţilor reduceri de până la 40% la jucării, dându-le astfel posibilitatea de a le face o bucurie copiilor. Odată achiziţionate cadourile, rămâne problema aranjării mesei pascale. Şi în acest caz, variantele sunt nenumărate. Cumpărătorii pot alege din multitudinea de decoraţiuni pe cele potrivite gusturilor lor. Găsesc lumânări în formă de ou, şerveţele cu ilustraţii specifice perioadei, coşuleţe decorative şi chiar căni cu imagini ce simbolizează Paştele. Preţurile acestora variază de la 2 la 15 lei.

ŞI ALTFEL DE VOPSEA PENTRU OUĂ Oul semnifică pământul, fertilitatea, renaşterea. Cele roşii reprezintă sângele Mântuitorului, credincioşii retrăind în fiecare an momentul răstignirii. Oamenii nu mai apelează la încondeiatul/vopsitul ouălor cu coloranţi naturali, cum ar fi sucul sfeclei roşii, merişoarelor, coacăzelor, strugurilor sau spanacului şi cepei. Majoritatea folosesc vopsea sintetică, coloranţi în care introduci oul fiert sau care se pun în podul palmei. În magazine, la raionul specific, nu găsim doar plicuri cu vopsea roşie, ci şi plicuri cu vopsea aurie, argintie. Preţurile plicurilor cu vopsea de ultimă oră sunt cuprinse între 5 şi 13 lei, în vreme ce preţurile celor obişnuite încep de la 80 de bani şi ajung chiar la 13 lei.

REDUCERI LA OUĂLE GATA VOPSITE! DACĂ, ÎN URMĂ CU DOUĂ SĂPTĂMÂNI, 10 OUĂ VOPSITE COSTAU 17-18 LEI, ACUM ELE SE VÂND CU 14 LEI

MIEL LA OFERTĂ! Cei care preferă să gătească preparate din carne de miel trebuie să ştie că un kilogram costă, în hipermarketuri, aproximativ 29 lei, dar constănţenilor le-a fost pusă la dispoziţie şi varianta cea mai bună: 23 de lei/kg. Pentru a ţine sub control explozia preţurilor la carne, Primăria Constanţa, la iniţiativa primarului Radu Mazăre, prin Direcţia Pieţe, Târguri şi Oboare, a pus la cale, acum şapte ani, programul „Preţul corect la carnea de miel“. 38 de tarabe din trei pieţe constănţene au fost pregătite pentru crescătorii de animale din judeţele Tulcea şi Constanţa, care au convenit împreună cu administraţia locală că preţul corect ar fi 23 lei/kg, faţă de anul trecut, când preţul maxim la care s-a vândut carnea de miel a fost de 25 lei/kg, după ce, la început, crescătorii au spus că nu vor să vândă kilogramul de carne cu mai puţin de 27 de lei. Miei gata tăiaţi şi avizaţi sanitar-veterinar pot găsi constănţenii în pieţele Griviţa şi Tomis III. Există şi alternativă pentru cei care nu preferă carnea de miel, respectiv carnea de pui sau curcan. Preţurile încep de la 9 lei/kg, pentru carnea de pui, şi ajung la 20 lei/kg la cea de curcan. În urma unui calcul simplu, o masă pentru persoanele cu un venit mediu poate ajunge până la 350 lei, iar pentru cei mai pretenţioşi, costurile se pot dubla sau chiar tripla.

Oferte de la care nu te poţi abţine

În Săptămâna Mare, creştinul face curăţenie generală, îşi primeneşte locul şi îşi cumpără lucruri noi pentru ca în ziua Paştelui să poarte ceva nou. Aşadar, superofertele din hipermarketuri nu pot fi trecute cu vederea: de la produse de curăţenie, haine şi până la gama de produse electronice şi electrocasnice. De exemplu, reducerile la plasme, aparate foto, tablete, laptopuri şi telefoane, frigidere, aspiratoare sau cuptoare cu microunde sunt de 20% şi până la 40%. Cine vrea să se înnoiască de Paşte, în ceea ce priveşte vestimentaţia, are toate şansele acum. Magazinele se întrec în oferte. Şi, în unele cazuri, reducerile sunt chiar substanţiale, de până la 50%.



12