Curtea Constituţională de la Seul a început joi dimineaţă procedurile în procesul de demitere al preşedintei Park Geun-hye, implicată într-un masiv scandal de corupţie alături de prietena sa Choi Soon-sil, care a exploatat accesul şi influenţa asupra conducătoarei sud-coreene pentru a strânge donaţii de la mai multe companii, inclusiv Samsung, transmite BBC.
Prima şedinţă urma să aibă loc marţi, însă a fost amânată după ce preşedinta a evitat să apară în faţa magistraţilor constituţionali din Seul.
Avocatul preşedintei a susţinut anterior că aceasta nu este obligată legal să participe la proces şi nu va fi prezentă ”decât în circumstanţe speciale” în Curtea Constituţională.
Între timp, procurorii sud-coreeni încearcă să determine dacă Choi Soon-sil s-a folosit de relaţia personală cu preşedinta demisă Park Geun-hye pentru a forţa marile companii să doneze sume importante pentru organizaţia ei caritabilă, printre care se numără donaţii masive primite de la Samsung. Choi Soon-sil a utilizat aceste donaţii în scop personal, achitând inclusiv cursurile de călărie ale fiicei sale, Chung Yoo-ra.
Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de preşedintă, deşi aceasta nu deţine nicio poziţie în structura de conducere. Presa sud-coreeană a descoperit că Choi a avut acces la mai multe documente secrete şi chiar i-a editat unul dintre cele mai celebre discursuri ale preşedintei Park.
Legăturile dintre Choi Soon-sil şi preşedinta Park Geun-hye a dus la paralizarea activităţii guvernamentale şi a generat proteste săptămânale cu zeci de mii de participanţi doar pe străzile din Seul.
Park Geun-hye (64 de ani) ar putea să devină prima preşedintă sud-coreeană aleasă democratic, care este forţată să-şi părăsească funcţia înainte de expirarea mandatului prezidenţial.
Preşedinta sud-coreeană neagă în mod vehement orice implicare în scandalul de corupţie, aceasta cerând scuze naţiunii pentru legăturile neglijente cu Choi Soon-sil, fiica liderului unui cult pseudo-creştin din Coreea de Sud.
Nouă judecători constituţionali vor judeca mărturiile aduse în favoarea demiterii preşedintei Park Geun-hye. Aceştia au 180 de zile la dispoziţie pentru a aproba sau a respinge decizia luată de Adunarea Naţională.
Park Geun-hye îşi va păstra în mod oficial poziţia de preşedintă, dar toate atribuţile ei sunt responsabilitatea premierului de la Seul.