A început procesul împotriva jurnaliștilor care au acuzat Turcia de livrare de arme în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A început procesul împotriva jurnaliștilor care au acuzat Turcia de livrare de arme în Siria

25 Martie 2016 / 12:38 603 accesări
Can Dundar, redactorul-șef al cotidianului Cumhuriyet, și Erdem Gul

Can Dundar, redactorul-șef al cotidianului Cumhuriyet, și Erdem Gul

Procesul împotriva a doi jurnaliști turci urmăriți pentru articolul lor în care acuzau Turcia că ar fi livrat arme rebelilor islamiști sirieni a început vineri, la Istanbul, pe fondul criticilor crescânde privind deriva autoritară a președintelui Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

Critici vehemenți ai regimului islamo-conservator, Can Dundar, redactorul-șef al cotidianului Cumhuriyet, și Erdem Gul, șeful biroului acestui cotidian în Ankara, sunt acuzați de spionaj, divulgare de secrete de stat, tentativă de lovitură de stat și asistență oferită unei organizații teroriste.

Cei doi bărbați, care riscă închisoare pe viață, au sosit la palatul de justiție în aplauzele a circa 200 de susținători, colegi, parlamentari din opoziție sau simpli cetățeni, care i-au însoțit până la tribunal , scandând 'nu veți pune călușlibertății presei'.

„Suntem aici pentru a apăra jurnalismul”, a declarat Dundar în fața audienței. 'Declar în fața voastră că jurnalismul nu este o crimă', a spus, la rândul său, Gul.

Instanța a decis ca audierile să aibă loc în spatele ușilor închise, transmite Reuters.

Cei doi jurnaliști, care au stat deja peste 90 de zile în detenție provizorie, au publicat în mai 2014 un lung articol, însoțit de fotografii și imagini video, care făcea dezvăluiri în legătură cu arme livrate în camioane ale serviciilor de securitate turce (MIT) rebelilor islamiști din Siria, în ianuarie 2014.

Acest articol a provocat furia lui Erdogan, care a negat mereu orice susținere oferită mișcărilor radicale ostile regimului de la Damasc. 'Cel care a publicat această informație va plăti un preț ridicat, nu voi lăsa lucrurile așa', a promis liderul turc.

La cererea Parchetului, cei doi jurnaliști au fost plasați în detenție provizorie în noiembrie, iar procurorul a cerut împotriva lor detenție pe viață. Însă, la 26 februarie, Curtea Constituțională, una dintre ultimele instituții ale acestei țări care continuă să se sustragă controlului partidului lui Erdogan, aflat la putere din 2002, a ordonat luna trecută punerea în libertate a jurnaliștilor, estimând că drepturile lor au fost încălcate.

Erdogan a afirmat că nu se va supunedeciziei Curții Constituționale și chiar a amenințat cu dizolvarea ei în caz de recidivă.

Încarcerarea lui Dundar și Gul și acuzațiile lansate împotriva lor de justiție și regimul turc a suscitat critici din partea opoziției turce, a organizațiilor neguvernamentale pentru apărarea libertăților omului și a numeroase capitale străine, care denunță de ani de zile deriva autoritară a lui Erdogan.

Clasat pe locul 149 din 180 în clasamentul mondial privind libertatea presei, realizat de organizația Reporteri fără Frontiere (RfF), regimul turc a lansat o ofensivă fără precedent împotriva mass-media, sub pretextul luptei împotriva propagandei teroriste.

Aproximativ o sută de scriitori, printre care laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Mario Vargas Llosa, și sud-africanul J.M.Coetzee, i-au scris premierului turc Ahmet Davutoglu, cerându-i să 'schimbe legile care restrâng în mod neîntemeiat libertatea de expresie'.

Însă, în plin val de atentate, apelul are puține șase să fie auzit. Chiar marțea aceasta Davutoglu a denunțat 'alianța răului' formată de unele mass-media, universitari și lideri politici, care 'susțin atacurile împotriva Turciei'.

Taguri articol


12