Un tribunal pentru crime de război susţinut de ONU a început de ieri procesul celor patru lideri în viaţă ai mişcării Khmerilor Roşii. Toţi cei patru acuzaţi, dintre care cel mai tânăr are 79 de ani, a fost prezenţi în instanţă. „Cei acuzaţi că au condus politic ţara şi au schiţat politicile care au dus la crime la nivel naţional sunt, în sfârşit, judecaţi la 30 de ani de la respectivele crime”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Curţii. Sunt judecaţi ideologul Khmerilor Roşii Nuolm Chea, cunoscut ca Fratele numărul doi, preşedintele de atunci Khieu Samphan, ministrul Afacerilor Externe Ieng Sary şi soţia sa, ministrul pentru Afaceri Sociale, Ieng Thirith. Cei patru sunt acuzaţi de genocid, crime împotriva umanităţii, crime de război şi numeroase alte fapte, comise în perioada 1975-1979. Toţi patru se declară nevinovaţi.
Anul trecut, Curtea l-a condamnat pe şeful securităţii regimului de atunci, Kang Kek Iew sau Kaing Kek Iev, cunoscut şi sub numele de Tovarăşul Duch, la 30 de ani de închisoare, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii. Cazul din prezent este însă mult mai complicat, în parte pentru că Tovarăşul Duch a condus o închisoare unde inamicii revoluţiei erau torturaţi şi executaţi, deci era cel care implementa politica. Acuzaţii din al doilea dosar sunt inculpaţi pentru ideologia şi politica de divizare a populaţiei. Tribunalul estimează că între 1,7 milioane şi 2,2 milioane de oameni au murit în cursul regimului Khmerilor Roşii, numele sub care şi-a desfăşurat politica de teroare partidul comunist în Cambogdia, condus de Pol Pot.
Într-un process diferit în instanţa ONU pentru crime de război pentru Rwanda, fostul ministru Pauline Nyiramasuhuko a devenit prima femeie condamnată, sentinţa fiind închisoare pe viaţă în legătură cu uciderile în masă din sudul ţării, în 1994. Tribunalul internaţional pentru crime de război a găsit-o vinovată pe Pauline Nyiramasuhuko şi pe fiul ei, Arsene Shalom Ntahobali, de atrocităţi comise în regiunea Butare din sudul ţării. Ambii au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. Pauline Nyiramasuhuko a fost găsită vinovată pentru genocid, crime împotriva umanităţii, exterminare, viol, persecuţie şi violenţe contra vieţii şi atrocităţi contra demnităţii personale. Miliţia Hutu şi soldaţii rwandezi au ucis 800.000 de membri ai minorităţii Tutsis şi ai partidului moderat Hutus, între aprilie şi iunie 1994.