La Curtea de Apel Constanța a avut loc marți primul termen al procesului Înaltpreasfințitului (IPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. IPS Teodosie a declarat că banii s-au cheltuit legal și că se bucură că dosarul a fost trimis în instanță pentru că în acest fel lucrurile se vor lămuri.
Procesul Înaltpreasfințitului (IPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, a debutat marți la Curtea de Apel Constanța. La acest prim termen, instanța a analizat dacă se impune menținerea măsurii controlului judiciar față de prelat și a rămas în pronunțare, urmând ca miercuri să ia o decizie. "I-am invitat să cerceteze acele probe care arată că toate fondurile s-au cheltuit legal", a declarat IPS Teodosie. El a precizat că se bucură că procesul începe, pentru că în acest fel lucrurile se vor lămuri. În aceeași speță au mai fost deferiți Justiției Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrișor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Stere Beca și Aurelian Ștefan, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului.
Pe scurt, procurorii DNA Constanța susțin că persoanele vizate de această investigație ar fi înaintat Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) declarații false, în scopul obținerii de fonduri europene. "Inculpații au susținut în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin” / „vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi", se arată într-un comunicat de presă dat publicității de DNA. Și asta nu e tot. Potrivit procurorilor anticorupție, declarațiile depuse în perioada cu pricina ar conține un alt element fals - și anume acela că normele privind bunele condiții agricole și de mediu, "dar și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor au fost respectate pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară", mai precizează procurorii DNA. Anchetatorii spun că faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică, totalizând 1.356.973 lei. APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asigurătorii constând în poprirea conturilor deținute de IPS Teodosie și de Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”. "Față de fapta de luare de mită reținută anterior în sarcina inculpatului Petrescu Teodosie s-a dispus clasarea cauzei", au adăugat procurorii DNA în documentul deja citat.