A început procesul VatiLeaks

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A început procesul VatiLeaks

Externe 24 Noiembrie 2015 / 19:16 432 accesări

Procesul celor cinci persoane acuzate de divulgarea unor documente confidențiale privind nereguli financiare ale Sfântului Scaun, pentru prima dată fiind acuzați doi jurnaliști, s-a deschis marț, la Vatican. Jurnaliștii italieni Gianluigi Nuzzi, de 46 de ani, și Emiliano Fittipaldi, de 41 de ani, au fost inculpați pentru că ar fi utilizat aceste documente confidențiale în două cărți publicate la 5 noiembrie, care fac referire la nereguli financiare în interiorul Vaticanului. ”Există interesul de a devia atenția de la conținutul stânjenitor - pentru unii, nu pentru Biserică - al celor două cărți”, a spus Gianluigi Nuzzi, la sosirea sa la Vatican.

Un prelat spaniol în vârstă de 54 de ani, Lucio Angel Vallejo Balda, și o consultantă italiană de 34 de ani, Francesca Immacolata Chaouqui, sunt acuzați de a le fi transmis aceste documente. Ei au fost arestați în același timp, cu câteva zile înainte de publicarea cărților. Francesca Immacolata Chaouqui a fost eliberată după ce a acceptat să colaboreze cu anchetatorii, iar Lucio Angel Vallejo Balda este în continuare reținut. Un colaborator al monseniorului Vallejo Balda, Nicola Maio, de 37 de ani, a fost de asemenea pus sub acuzare în acest caz, toți riscând până la opt ani de închisoare, conform unei legi introduse în 2013.

În 2012, la Tribunalul Vaticanului s-a desfășurat procesul fostului majordom al Papei Benedict al XVI-lea, Paolo Gabriele. Acesta a fost condamnat la 18 luni de închisoare, pentru că transmisese scrisori confidențiale unor jurnaliști, dar a fost grațiat de Papă. Jurnalistul italian Gianluigi Nuzzi a fost implicat și în acest scandal, cu cartea ”Sanctitatea Sa”, pe care a scris-o folosindu-se de scrisorile confidențiale. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a cerut, luni, Vaticanului să retragă acuzațiile la adresa lui Gianluigi Nuzzi și Emiliano Fittipaldi, estimând că jurnaliștii trebuie să fie liberi să informeze despre subiectele de interes public și să-și protejeze sursele.

Citește și:

Papa cere soluție politică la criza din Ucraina

Papa nu vrea... uși blindate în Biserică

Papa Francisc pare tot mai slăbit

Vaticanul a arestat un preot şi o femeie laică

Vaticanul mai are de lucrat la toleranța față de divorțații recăsătoriți și față de homosexuali

Papa Francisc nu are nicio tumoră pe creier

Papa Francisc cere iertare

Taguri articol


12