A început redactarea noului Tratat European

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A început redactarea noului Tratat European

Externe 24 Iulie 2007 / 00:00 471 accesări

În cursul zilei de ieri a început, la Bruxelles, conferinţa interguvernamentală pentru redactarea noului Tratat European, după acordul încheiat luna trecută, la summit-ului UE. Acest document, deşi nu are forţa unificatoare a unei Constituţii, aşa cum s-a dorit iniţial, va permite o mai bună funcţionare a forului european. De asemenea, conferinţa interguvernamentală va marca ieşirea UE din impasul creat de respingerea tratatului constituţional, de către Franţa şi Olanda, în 2005.

La prima şedinţă, programată să aibă loc ieri, la ora 13.15, ora României, au participat cei 27 de miniştri de Externe ai ţărilor membre, împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Şeful diplomaţiei portugheze, Jose Amado, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii, le-a distribuit colegilor săi primul proiect de tratat, care numără aproximativ 200 de pagini. După ce va fi analizat de jurişti, conţinutul acestuia va fi discutat de miniştrii de Externe, pe parcursul a două zile, astăzi şi mîine. Discuţiile decisive vor avea loc însă luna viitoare. Reuniunea a început sub semnul îngrijorărilor legate de o eventuală ieşire din front a Poloniei, care ar putea transforma totul într-un fiasco. Luna trecută, Consiliul UE, consacrat reluării discuţiilor pe tema Constituţiei europene, a fost la un pas de dezastru după ce premierul polonez, Iaroslaw Kaczinsky, s-a declarat nemulţumit de conţinutul documentului. Liderul de la Varşovia s-a opus din răsputeri introducerii inovaţiilor constituţionale menite să accelereze luarea deciziilor în UE lărgită. Kaczynski considera că noul text ar slăbi poziţia Poloniei în structurile Uniunii. Doar după o noapte de discuţii s-a ajuns la un compromis, pe 23 iunie, în urma intervenţiei mai multor lideri, între care şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy.

Ieri, Polonia a indicat că intenţionează, la fel ca britanicii, să respingă caracterul juridic coercitiv al Cartei drepturilor fundamentale, considerată unul dintre principalele progrese ale Tratatului care va înlocui Constituţia, a afirmat eurodeputatul britanic, Andrew Duff, unul dintre cei trei eurodeputaţi care participă la conferinţa interguvernamentală menită să finalizeze redactarea Tratatului. Acesta a declarat că ministrul polonez al Afacerilor Externe, Anna Fotyga, a solicitat să se poată alătura britanicilor în demersul lor privind respingerea caracterului coercitiv al Cartei. Potrivit acestuia, cererea poloneză a constituit "principala problemă apărută în cadrul şedinţei de deschidere a conferinţei interguvernamentale". Ministrul luxemburghez al Afacerilor Europene, Nicolas Schmit, a apreciat drept regretabilă această cerere, "din partea unei ţări care a investit atît în lupta pentru libertate".



12