A început şcoala

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A început şcoala

Eveniment 15 Septembrie 2009 / 00:00 996 accesări

Emoţii şi nerăbdare: aşa se poate descrie atmosfera de la deschiderea anului şcolar 2009-2010. Îmbrăcaţi la patru ace (elevii din ciclul primar în uniforme, iar restul în funcţie de posibilităţile părinţilor) şi „înarmaţi” cu buchete de flori, elevii au umplut curţile şcolilor şi liceelor. Prezent la festivitatea organizată la Şcoala Generală „Jean Bart” din Constanţa, primarul municipiului, Radu Mazăre, i-a îndemnat pe elevi să înveţe, recunoscînd însă că atunci cînd era copil, nici lui nu îi plăcea şcoala. „Ştiţi de ce nu îmi plăcea şcoala? Nu-mi plăcea că începea dimineaţa şi nu-mi plăcea pentru că erau lungi orele. Dar trebuia să învăţ, pentru că dacă nu învăţam, ştiam că nu voi reuşi în viaţă”, a declarat primarul Constanţei. La festivităţi a fost prezent şi inspectorul şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Petrică Miu. El a precizat că anul şcolar 2009-2010 este un an al schimbării în învăţămînt. De asemenea, a adăugat că şcolile de cartier pot da valori: „Şi eu am învăţat într-o şcoală de cartier. Pot exista performanţe şi în aceste şcoli”. De la Şcoala Generală „Jean Bart”, primarul Constanţei şi reprezentantul ISJ s-au îndreptat către Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Constanţa. Aici, edilul oraşului le-a recomandat adolescenţilor să aibă grijă cum se distrează pentru a nu depăşi anumite limite. La plecare, Radu Mazăre a făcut poze cu elevii prezenţi la festivitate.

Şcoli în curs de renovare

Cu toate că anul şcolar a început, mai sînt unităţi şi instituţii de învăţămînt unde lucrările de renovare nu s-au încheiat încă. Potrivit inspectorului şcolar general, prof. Petrică Miu, procesul de învăţămînt nu va fi, însă, perturbat din această cauză. „La Şcoala Generală nr. 9 din Constanţa mai aveau un pic de lucrat la acoperiş, la fel ca şi la Şcoala Generală din cartierul constănţean Medeea. Aceste lucrări se vor încheia însă în curînd”, a declarat reprezentantul ISJ. El a precizat că în localităţile unde unităţile de învăţămînt nu au fost reabilitate şi nu pot primi elevii, autorităţile locale au intervenit şi au amenajat spaţii în clădiri deţinute de primării. Din peste 500 de unităţi şi instituţii de învăţămînt, ISJ cere finanţare pentru lucrările de reabilitare în cazul a 47 dintre ele. „Acest lucru nu înseamnă că 47 de şcoli sînt încă în reabilitare. La o parte dintre ele lucrările au fost finalizate, dar noi nu am terminat de plătit pentru ele. De asemenea, unele unităţi de învăţămînt au clădirile vechi situate lîngă cele noi, deci, chiar dacă acestea noi nu sînt finalizate, ei se pot folosi de clădirea veche”, a precizat prof. Petrică Miu. În ceea ce priveşte boicotarea festivităţilor dedicate deschiderii anului şcolar, potrivit sindicaliştilor constănţeni din învăţămînt, nu a fost nevoie de o asemenea măsură. „Din teritoriu nu a venit niciun semnal că ar fi venit oameni politici să asiste la deschiderea anului şcolar, cel puţin nu în municipiul Constanţa. Din această categorie sînt excluşi reprezentanţii administraţiilor locale. Ei sînt de-ai noştri şi ne desfăşurăm activitatea şi cu ajutorul lor”, a declarat liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţămîntul Preuniversitar, prof. Ioana Purcărea. Reamintim că liderii federaţiilor sindicale din învăţămînt sfătuiseră cadrele didactice să plece de la festivităţile dedicate deschiderii anului şcolar dacă printre invitaţi se numărau şi oameni politici. De altfel, nici în restul ţării senatorii şi deputaţii nu au mai intrat în curţile şcolilor. Singurul reprezentant al Executivului care a participat la deschiderea anului şcolar a fost ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. „Strădania noastră este să facem o lege mai bună, să ne batem pentru salarii mai mari, dar cred că oricît de bună ar fi legea, nimic nu poate înlocui ceea ce face fiecare dascăl cu clasa în care intră. Acolo este succesul şcolii, în asta stă performanţa şcolii. În sala de clasă se trăieşte performanţa, în sala de clasă reuşim să-i creştem drepţi, deştepţi şi buni pe aceşti copii”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Poliţiştii constănţeni, prezenţi la deschiderea anului şcolar

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, în colaborare cu poliţiştii de proximitate din cadrul Secţiei 5 au participat la deschiderea noului an şcolar 2009-2010. Activitatea a avut loc la Şcoala Generală nr. 16 din Constanţa şi a avut ca scop prevenirea dispariţiilor de minori şi siguranţa copiilor care utilizează internet-ul, precum şi acordarea diplomelor elevilor care au participat la concursul naţional „Educaţie rutieră - Educaţie pentru viaţă”. În vederea prevenirii dispariţiilor de minori, elevilor prezenţi la festivitatea de deschidere a noului an şcolar li s-a recomandat să evite zonele aglomerate, să nu se deplaseze pe străzi neiluminate pe timp de noapte, să fie siguri că ştiu adresa şi numărul de telefon de acasă şi să nu accepte să însoţească persoane necunoscute în diverse locaţii, indiferent de pretextele pe care acestea le invocă. În ceea ce priveşte siguranţa copiilor care utilizează internet-ul, oamenii legii le-au recomandat copiilor să nu furnizeze datele personale şi adresa celor pe care îi cunosc on-line şi să nu stabilească întîlniri cu aceştia, fără încuviinţarea părinţilor. De asemenea, părinţii prezenţi la activitate, au fost sfătuiţi să-i supravegheze pe cei mici în momentul utilizării PC-ului, iar în cazul în care sînt victima unui abuz să apeleze numărul de telefon gratuit 116.111.

Anca-Adina JITARU, Florin CICAL



12