Activista rusă pentru drepturile omului Elena Bonner, soţia celebrului om de ştiinţă şi militant antitotalitar Andrei Saharov, a murit la vârsta de 88 de ani, după o îndelungată suferinţă. Aceasta a murit din cauza unui stop cardiac, la Boston, unde era spitalizată din 21 februarie.
Elena Bonner a început să activeze în mişcarea pentru drepturile omului în 1960 şi a fost membră fondatoare a Grupului Helsinki de la Moscova, o organizaţie de monitorizare a drepturilor omului, devenind rapid una dintre cele mai proeminente activiste din Uniunea Sovietică. Când soţul său a fost trimis în exil din cauza criticilor la adresa regimului sovietic, Elena Bonner s-a asigurat că scrierile acestuia ajung în străinătate pentru a fi publicate, iar când Andrei Saharov a câştigat premiul Nobel pentru Pace, în 1975, Elena Bonner a ridicat distincţia în numele soţului. Elena Bonner a fost arestată pentru propagandă antisovietică în 1984 şi exilată la Gorki, dar un an mai târziu i s-a permis să călătorească în SUA. Atât ea, cât şi soţul ei au fost supuşi presiunii constante din partea regimului, oficialii sovietici acuzând-o pe Elena Bonner că este agent străin, care şi-a determinat soţul, părinte al bombei atomice sovietice, să se întoarcă împotriva ţării sale. Andrei Saharov a murit în 1989, înainte să apuce să vadă prăbuşirea Uniunii Sovietice, dar Elena Bonner şi-a continuat activismul politic şi critica sistemului politic rus. „Până când Partidul Comunist nu renunţă cu adevărat la bogăţiile strânse în favoarea poporului, căruia îi aparţine de drept totul, până la ultima rublă, stalinismul va triumfa şi va triumfa până când noi vom putea stabili principiul suveranităţii”, declara aceasta în 1991. „Suveranitatea individului, suveranitatea familiei şi a căminului, suveranitatea fiecărui grup etnic şi a fiecărui stat”, adăuga Elena Bonner.
A fost unul dintre criticii acerbi ai preşedintelui Boris Elţân după ce aceasta a trimis trupele în Cecenia, iar anul trecut ea a fost una dintre primele şi cea mai proeminentă semnatară a unei petiţii online împotriva premierului Vladimir Putin. Dintr-o primă căsătorie, Elena Bonner are doi copii, Tatiana şi Aleksei. Amândoi au emigrat în SUA în 1977, respectiv 1978 ca urmare a presiunilor din partea statului şi a ameninţărilor în stilul KGB. Moartea Elenei Bonner intervine, ca o ironie a sorţii, după ce publicaţia „The New York Times” titra, sâmbătă, că majoritatea tinerilor din Rusia nu au auzit sau nu ştiu mai nimic despre disidentul Andrei Saharov.