Unul dintre marile nume ale cinematografiei franceze, Eric Rohmer, a decedat la Paris, în dimineaţa zilei de luni, la vârsta de 89 de ani, după opt săptămâni de spitalizare. Născut Jean-Marie Maurice Schérer pe 4 aprilie 1920, la Tulle, Eric Rohmer a cochetat mai întâi cu ficţiunea literară, publicând, sub pseudonimul Gilbert Cordier, romanul ”Elisabeth”, în 1946. Din anii ‘50 s-a dedicat şi cinematografiei. A fost colaborator al mai multor reviste de artă şi cu specific cinematografic, a devenit redactorul-şef al publicaţiei “Gazette du cinéma”, în 1950 şi apoi al publicaţiei “Cahiers du cinéma”, considerată un adevărat standard pentru cea de-a şaptea artă franceză, între anii 1957 - 1963.
Veşnic îndrăgostit, un estet al sentimentului, cum era descris, Eric Rohmer a realizat ultimul său film, ”Les amours d’Astrée et de Céladon”, în 2007. Adeseori supranumit Marivaux sau Musset al cinematografiei franceze, cineastul a semnat 24 de lungmetraje într-o carieră de 50 de ani. ”Este o tentaţie pentru cineaşti, chiar şi pentru cei neinteresaţi de istorie, să facă filme istorice”, spunea Eric Rohmer într-un interviu acordat în februarie 2001. Acestei tentaţii, cineastul i-a cedat într-o operă în care ficţiunea istorică ocupă un rol important. A parcurs, rând pe rând, epoca romantismului cu ”La Marquise d\'O…”, în 1976, a Evului Mediu cu ”Perceval le Gallois” în 1978, cea a Revoluţiei franceze cu ”L\'Anglaise et le Duc” în 2001, perioada marii crize cu ”Triple agent”, în 2004. Pasionat de istorie, despre care spunea, glumind, că ar putea să o predea, a transpus pe marele ecran ”Journal de ma vie durant la Révolution française”, de Grace Elliott. Eric Rohmer a fost figură importantă a Noului Val din cinematografia franceză a anilor ‘60 şi autorul multor comedii romantice cu mare succes la public.
Descoperiţi de Eric Rohmer şi deveniţi apoi adevărate staruri ale cinematografiei franceze, actorii Fabrice Luchini şi Arielle Dombasle şi-au exprimat regretul pentru moartea cineastului. “Îi datorez totul”, a declarat Fabrice Luchini, adăugând că “Eric Rohmer era cel mai mare regizor din Noul Val, după François Truffaut”. În cursul serii de luni, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, l-a apreciat într-un comunicat pe “acest mare regizor al unui cinema singular, unic, creator al unui stil care îi va supravieţui”. După scenariul pentru “Tous les garçons s\'appellent Patrick”, filmat de Jean-Luc Godard în 1958, Eric Rohmer a semnat primul său mediumetraj, intitulat “Le signe du Lion”, în 1959. În palmaresul lui Eric Rohmer se numără Prix Louis-Delluc şi Leul de Aur la Veneţia, pentru filmul “Le rayon vert”, din 1986.