A murit cineastul Paul Barbăneagră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A murit cineastul Paul Barbăneagră

Cultură 14 Octombrie 2009 / 00:00 429 accesări

Cineastul român Paul Barbăneagră a murit, luni, la Paris, la vîrsta de 80 de ani, potrivit unui comunicat al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). „Discipol al lui Mircea Eliade, autor a numeroase filme documentare consacrate artei şi culturii, Paul Barbăneagră rămîne în memoria noastră un ambasador peste timp al tradiţiei, un mesager al invizibilului ce transpare în marile creaţii umane. Operele sale pun în discuţie rostul şi piatra de încercare a omului modern: regăsirea sacrului\", se arată în comunicatul TNB.

Născut în România, în 1929, Paul Barbăneagră a urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, după studii de medicină. A realizat, începînd cu anul 1957, documentare, filme de scurt şi mediu metraj. Din anul 1964, el a trăit în Franţa, iar în anul 1976, a primit Marele Premiu pentru scenariu la Festivalul Internaţional de Artă, pentru pelicula „Versailles: Palatul-Templu al Regelui Soare\". În anul 1987, Barbăneagră îi consacră maestrului său, Mircea Eliade, filmul „Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului\". În anul 1990 a primit Marele Premiu al Audiovizualului francez pentru întreaga activitate. În Franţa, el a fost colaborator la posturile de televiziune France 2 şi France 3 şi la Radio Europa Liberă.

Paul Barbăneagră a organizat numeroase colocvii pe tema tradiţiei şi modernităţii. Volumul său „Arhitectură şi geografie sacră. Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului\" a fost publicat în limba română, în anul 2000, la editura Polirom. În 2004 a publicat volumul „Symbolique de Paris: Paris sacré, Paris mythique\" (Les Éditions du Huitičme Jour), scris în colaborare cu Félix Schwarz. Filmele sale, elogiate la vremea apariţiei lor de cei mai mari cronicari de televiziune francezi, au încîntat milioane de spectatori şi telespectatori.

În martie, anul acesta, Paul Barbăneagră a primit Ordinul „Meritul Cultural\", în cadrul unei ceremonii, la Paris, la care a fost prezent şi ministrul Culturii, Theodor Paleologu.



12