A murit istoricul Mihnea Berindei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A murit istoricul Mihnea Berindei

19 Iunie 2016 / 16:00 820 accesări

Istoricul Mihnea Berindei, în vârstă de 68 de ani, a murit, a anunţat Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor Naţionale ale României, pe pagina sa de Facebook.

”Am pierdut un prieten scump. Alte cuvinte sunt de prisos astăzi", a scris Dorin Dobrincu, pe pagina sa de Facebook.

Mihnea Berindei (n. 22 martie 1948, București, România - d. 19 iunie 2016, Veneția, Italia) a fost un istoric de origine română naturalizat în Franța în anul 1981.

Între anii 1971 și 1991 a lucrat ca cercetător specializat în istoria Imperiului Otoman la Școala de Înalte Studii de Științe Sociale (École des Hautes études en Sciences Sociales). Din 1991, este angajatul Institutului de Științe Sociale și Politice al Centrului Național de Cercetări Științifice (CNRS).

Academicianul și istoricul Răzvan Theodorescu a deplâns moartea istoricului Mihnea Berindei, care s-a stins din viață, duminică, la vârsta de 68 de ani, spunând că l-a cunoscut pe acesta în perioada tinereții, în care deja părea o promisiune în domeniul Istoriei.

Academicianul român a rememorat perioada în care l-a pregătit pe Mihnea Berindei pentru examenul la Facultatea de Istorie a Universității București, evocând faptul că încă din tinerețe, acesta era pasionat de istorie, provenind dintr-o familie de istorici.

Nu în ultimul rând, Răzvan Theodorescu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la prietenul său, academicianul Dan Berindei, tatăl istoricului Mihnea Berindei, declarând că speră să treacă peste „acest moment teribil”.

Vladimir Tismăneanu, despre Mihnea Berindei: "A fost sufletul exilului democratic de la Paris"

Politologul Vladimir Tismăneanu îi aduce un omagiu emoţionat:"A fost sufletul exilului democratic din Paris. Rămâne în istoria de onoare a ţării."

“Plâng aici moartea unui prieten foarte drag, istoricul şi intelectualul Mihnea Berindei (1948-2016). Îl ştiu pe Mircea din 1985, ne-am implicat amândoi în numeroase activităţi împotriva totalitarismului. A fost sufletul exilului democratic în Paris, foarte apropiat de cercurile de disidenţi sovietice şi est-europene. M-a invitat să scriu pentru publicaţii precum "La nouvelle alternative" şi "L'autre Europe". A organizat campanii de solidaritate alături de Paul Goma, Vasile Paraschiv, Doina Cornea, Mihai Botez, Radu Filipescu, Dorin Tudoran şi alţi disidenţi”, a scris politologul Vladimir Tismăneanu despre Mihnea Berindei, pe contul său de Facebook.

Vladimir Tismăneanu îşi aminteşte cum prietenul lui Mihnea a venit în Bucureşti imediat după căderea regimului comunist şi cum a participat la organizarea Grupului pentru Dialog Social şi la crearea publicaţiei săptămânale “22”.

Mihnea Berindei a fost coautor al unui cărţi extrem de documentate şi revelatoare despre represiunea violentă a drepturilor civile de către statul român din iunie 1990. În 2006, Mihnea Berindei a fost membru în comisia prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. “Cuvintele nu pot descrie devotamentul lui Mihnea atunci când a conceput acest raport final.”, adaugă Tismăneanu pe contul său de Facebook.

“Mihnea era nobil şi generos. Numele lui trebuie reţinut în istoria de onoare a României”, a mai spus Vladimir Tismăneanu.

Taguri articol


12