A murit jurnalista Helen Thomas, acreditată la Casa Albă aproape 50 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A murit jurnalista Helen Thomas, acreditată la Casa Albă aproape 50 de ani

Externe 22 Iulie 2013 / 00:00 217 accesări

Jurnalista americană Helen Thomas, care a fost acreditată la Casa Albă timp de aproape cinci decenii, în care la conducerea SUA s-au aflat zece preşedinţi, a decedat sâmbătă, la vârsta de 92 de ani. Helen Thomas a murit în apartamentul său din Washington, după o lungă suferinţă. Decana de vârstă a jurnaliştilor americani acreditaţi la Casa Albă, Helen Thomas a fost un model pentru ziarişti şi, totodată, una dintre primele femei care au practicat această profesie în SUA. Helen Thomas a fost renumită pentru întrebările dificile pe care le-a adresat celor zece preşedinţi care s-au aflat în exercitarea mandatului pe perioada în care ea a fost acreditată la Casa Albă. De altfel, ea a fost şi prima femeie care a devenit membru al corpului de presă al Casei Albe, în 1960, anul în care John F. Kennedy a fost ales preşedinte. De asemenea, Helen Thomas a fost o adevărată... instituţie a Preşedinţiei americane, fiind permanent aşezată în primul rând la conferinţele de presă zilnice organizate la Casa Albă.

Helen Thomas şi-a început cariera jurnalistică în anul 1943, la fosta publicaţie „Washington Daily News”, pe postul de copy girl (fată care copia informaţiile). Ea a relatat evenimentele de la Casa Albă din mandatele fiecărui preşedinte american de la John F. Kennedy şi până la Barack Obama. Este renumită pentru faptul că l-a numit pe George W. Bush „cel mai rău preşedinte din toată istoria SUA”. Era cunoscută pentru opiniile sale ferme şi punctele de vedere intransigente. De altfel, ea a fost nevoită să se şi retragă din activitate, în iunie 2010, după ce şi-a exprimat o opinie care a stârnit numeroase controverse. Atunci, Helen Thomas a declarat că „evreii ar trebui să plece din teritoriile palestiniene şi să se întoarcă acasă, în Polonia, Germania, SUA sau altă ţară”. Ulterior, Helen Thomas şi-a cerut scuze. În pofida scuzelor prezentate, declaraţia sa iniţială a provocat polemici pe scena politică americană, precum şi un val de nemulţumire în rândul utilizatorilor de internet, unii dintre ei solicitând companiei Hearst, pentru care Thomas lucra, să o concedieze. Ulterior, Helen Thomas, la momentul respectiv în vârstă de 89 de ani, a anunţat că se va pensiona. Totuşi, în ianuarie 2011, ea a început să scrie editoriale pentru un săptămânal distribuit gratuit într-o suburbie a Washingtonului.

Helen Thomas s-a născut în 1920, în Kentucky, într-o familie de imigranţi libanezi. Ea a dorit să fie jurnalistă încă din studenţie, când a colaborat la ziarul şcolii la care învăţa. A început să lucreze ca redactor la un mic ziar din Washington, după care a început să colaboreze cu agenţia de presă United Press (UPI), moment în care a început să relateze despre campania prezidenţială a lui John F. Kennedy. A lucrat pentru UPI timp de 57 de ani, până în 2000. La vârsta de 79 de ani, Helen Thomas a fost angajată de compania de publishing Hearst Corp.

Taguri articol


12