Miliardarul rus Boris Berezovski a murit sâmbătă, la Londra, la vârsta de 67 de ani, în locuinţa sa din Surrey, a anunţat purtătorul de cuvânt al acestuia, Tim Bell, afirmând că a aflat vestea de la avocatul oligarhului. Fostă eminenţă gri a Kremlinului în timpul lui Boris Elţîn, căzut în dizgraţie odată cu preluarea puterii de către Vladimir Putin, Berezovski a obţinut statutul de refugiat politic în Marea Britanie, în 2003. Moscova a cerut Londrei, în mai multe rânduri, fără succes, extrădarea acestui om de afaceri controversat, inculpat în Rusia pentru că a făcut apel la o lovitură de stat. El era vizat de numeroase anchete în Rusia, ultima datând din mai, după ce le-a propus o recompensă celor care îl vor aresta pe ”periculosul criminal Putin”. ”Berezovski i-a cerut iertare preşedintelui Vladimir Putin şi voia să se întoarcă în Rusia, cu puţin timp înainte de moartea sa“ a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Misterul din jurul morţii lui Boris Berezovski persistă, în timp ce anchetatorii au exclus prezenţa substanţelor radioactive şi apropiaţii oligarhului au evocat posibilitatea unui suicid. Ieri, poliţia a anunţat că experţii nu au găsit nimic suspect la reşedinţa lui Berezovski. Investigaţiile pot să continue normal, pentru a stabili circumstanţele morţii lui Boris Berezovski, pentru moment considerată ca inexplicabilă, a adăugat poliţia. DEPRESIV? Berezovski părea depresiv în ultimele luni, potrivit apropiaţilor săi, care nu cred însă că acesta s-ar fi sinucis sau că i-ar fi cerut lui Vladimir Putin permisiunea de a se întoarce în Rusia. ”Boris Berezovski traversa bineînţeles o perioadă de stres puternic, cred că avea simptome apropiate depresiei”, a declarat Aleksandr Goldfarb, care conduce, la New York, Fundaţia Internaţională pentru Libertăţile Civile (IFCL), creată în 2000, de Berezovski, pentru a finanţa organizaţiile neguvernamentale din Rusia. ”Era deprimat, melancolic, nu mai semăna cu acel Boris jovial pe care l-am cunoscut în toţi aceşti ani”, a adăugat Goldfarb, afirmând că l-a văzut pe Berezovski ultima dată în noiembrie şi că a vorbit cu el la telefon în urmă cu trei săptămâni. Un alt prieten al lui Berezovski, imigrant la Londra ca şi el, de la începutul anilor 2000, a respins ipoteza unei sinucideri şi o tentativă de apropiere de Kremlin. Un om de afaceri rus refugiat şi el la Londra în urma unor probleme cu justiţia în Rusia, Evgheni Cicivarkin, a mers şi mai departe, sugerând că Boris Berezovski ar fi putut fi ucis. ”Inamicii lui Putin nu sunt în siguranţă nicăieri, deoarece acest om este criminalul cel mai periculos”, a declarat el. ”El era foarte abătut, părea epuizat, avea privirea ternă. Era pregătit să se întoarcă în Rusia cu orice condiţie”, a afirmat, la rândul său, liderul Partidului Liberal-Democrat, populistul Vladimir Jirinovski, afirmând că s-a întâlnit din întâmplare cu Berezovski, în ianuarie, în timp ce era în vacanţă la Marea Roşie.
Această stare depresivă avea câteva motive: partenera lui Berezovski, Elena Gorbunova, l-a părăsit în toamnă, cerând compensaţii financiare importante, în timp ce afacerile oligarhului treceau printr-o perioadă dificilă, potrivit presei. În august, Berezovski a pierdut procesul împotriva miliardarului pro-Kremlin Roman Abramovici, proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea, căruia a fost condamnat să-i plătească 41 de milioane de euro. Într-un interviu publicat sâmbătă seara pe site-ul versiunii în rusă a revistei ”Forbes”, Boris Berezovski declara că viaţa sa nu mai are sens, potrivit autorului articolului, care afirmă că s-a întâlnit cu el cu o zi înainte de deces.