Interpreta sud-africană Miriam Makeba, simbolul muzicii africane şi al luptei anti-Apartheid, denumită “Mama Africa”, a decedat duminică noapte, la Neapole, în Italia, în urma unei crize cardiace. Miriam Makeba, a decedat la puţin timp după ce a participat alături de alţi artişti la un concert anti-Mafia dedicat tînărului scriitor al bestseller-ului “Gomorra”, Robero Saviano, care a fost ameninţat cu moartea de mafia italiană. Circa o mie de persoane au asistat la acest concert, într-o comună considerată drept un fieff al mafiei napolitane, Camorra şi unde şase imigranţi africani şi un italian au fost asasinaţi în condiţii încă necunoscute, în luna septembrie.
Născută pe data de 4 martie 1932, în Johannesburg, dintr-o mamă swazi şi un tată xhosa, Miriam Makeba a devenit cunoscută pe plan internaţional în timpul turneului său peste Ocean din 1959, cînd a cîntat alături de grupul sud-african Manhattan Brothers. În anul următor, cînd a dorit să se întoarcă în ţara natală pentru a asista la înmormîntarea mamei sale, autorităţile sud-africane i-au retras cetăţenia şi au interzis difuzarea muzicii sale pe teritoriul naţional sud-african. În urma acestor decizii, Miriam Makeba a trăit 31 de ani în exil, în SUA şi în Guineea.
Miriam Makeba a fost prima cîntăreaţă de culoare care a cîştigat un premiu Grammy, pe care l-a împărţit cu cîntăreţul american Harry Belafonte, în 1965. Doi ani mai tîrziu, şi-a câştigat notorietatea după ce piesa ei de succes “Pata Pata”, inspirată dintr-un dans popular regional, a devenit cunoscută în toată lumea. După eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela, a revenit în ţara ei de origine, dar a trebuit să aştepte şase ani înainte să poată să înregistreze un nou disc. În 1996, cîntăreaţa a înregistrat discul “Homeland”, care conţine o piesă ce descrie bucuria artistei de a se fi întors în ţara natală şi în care evocă lupta împotriva Apartheid-ului. “Mi-am păstrat cultura, muzica şi rădăcinile. Datorită lor am devenit această voce şi imagine simbolică a Africii şi a locuitorilor ei, fără măcar să fiu conştientă de acest lucru”, a scris marea cîntăreaţă africană în biografia sa.