A murit tenorul Octavian Naghiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A murit tenorul Octavian Naghiu

Cultură 16 Februarie 2015 / 00:00 658 accesări

Unul dintre cei mai renumiți artiști lirici ai României, tenorul Octavian Naghiu, a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, din cauza unui stop cardiac, după cum au anunțat reprezentanţii Operei Naţionale Bucureşti (ONB). Marele artist a fascinat cu vocea sa publicul român, dar și de peste hotare, cântând pe scena de la Metropolitan Opera din New York, cât și la Zurich, Viena, Paris, Ierusalim.

            S-a născut pe 15 martie 1933, în satul Rucăr, și s-a remarcat încă din copilărie cu vocea sa specială, cântând la biserica unde tatăl lui slujea ca preot. După absolvirea liceului, s-a înscris la Consevatorul din București, unde l-a cunoscut pe tenorul Ion Pisso, această întâlnire marcându-i cariera. Imediat după încheierea studiilor a început colaborarea cu Teatrul de Operetă, unde a ocupat postul de prim-contrabasist. Debutul său pe scena teatrului, alături de tenorul Ion Dacian, s-a bucurat de un mare succes și, după mai multe apariții impresionante în diverse operete, Octavian Naghiu a fost invitat să participe la un concurs al Operei din București, pe care l-a câștigat, devenind  coleg cu mari interpreți, precum Petre Ştefănescu Goangă, Mihail Arnăutu, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Octav Enigărescu etc.

            În anul 1965, a fost arestat de regimul comunist. Doi ani mai târziu, a plecat din țară pentru a cânta pe scenele din Germania, la Opera din Zurich, pe scena Metropolitan Opera sau la operele din Paris și Ierusalim.

            După anul 1990 a fost invitat să fie colaborator permanent al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, a cântat la Bucureşti, Timişoara, Iaşi și a predat lecţii de canto studenţilor de la Academia de Arte din Iaşi. A fost decorat cu medalia jubiliară „Mănăstirea Neamţ 1497-1997 - aniversare mondială UNESCO“ și a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de Universitatea de Arte „George Enescu" din Iaşi. În 2014, a primit Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Comandor.

Taguri articol


12