„A plouat” cu premii la olimpiadele naţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Performanţele elevilor constănţeni

„A plouat” cu premii la olimpiadele naţionale

Social 11 Aprilie 2013 / 00:00 687 accesări

Profesori dedicaţi meseriei lor, care trec peste neajunsurile financiare cauzate de salariile mici din sistem, elevi talentaţi, care sunt dispuşi să-şi sacrifice o mare parte a timpului liber pentru a obţine rezultate cât mai bune la concursurile şcolare, şi părinţi care susţin eforturile copiilor lor: aceasta este reţeta performanţei şcolare, cel puţin în ceea ce priveşte Educaţia constănţeană. Rezultatele obţinute de elevii constănţeni la competiţiile şcolare dovedesc că, deşi imperfectă (performanţa academică ar trebui susţinută mai mult de şcoală şi mult mai puţin de părinţi, în prezent lucrurile stând taman pe dos), reţeta funcţionează. „La faza naţională a Olimpiadei de Matematică, în lotul lărgit al României au fost selecţionaţi cinci elevi constănţeni, ceea ce înseamnă că aproape 40% din lot este constănţean. Sunt rezultate extraordinare, care demonstrează valoarea profesorilor, a elevilor, dar şi a părinţilor constănţeni”, a declarat inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. dr. Răducu Popescu. Prezent la deschiderea Olimpiadei Naţionale de Limba şi literatura română, competiţie derulată în municipiul Constanţa la începutul lunii aprilie, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca, a declarat că, dacă părinţii nu ar fi alături de copii şi de cadre didactice, ar fi dificilă obţinerea de rezultate excepţionale la olimpiadele şcolare.

CENTRE DE EXCELENŢĂ „Din păcate, în prezent, performanţa este susţinută de părinţi şi de eforturile pe care aceştia le fac pentru a asigura pregătirea copiilor. Se lucrează la un proiect privind înfiinţarea centrelor de excelenţă, care vor avea un mod de funcţionare unitar la nivelul întregii ţări. În cadrul acestora, elevii vor putea obţine pregătirea de care au nevoie pentru a excela”, a spus secretarul de stat Fedorca. Potrivit datelor centralizate la nivelul ISJ, în urmă participării la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare, elevii constănţeni au obţinut nici mai mult, nici mai puţin de 77 de premii. Este vorba, mai exact, de zece premii I, 13 premii II, şapte premii III şi 21 de menţiuni. De asemenea, au mai fost acordate elevilor constănţeni şi 26 de premii speciale. „Calificaţi în loturile lărgite care ar putea reprezenta România la etapele internaţionale avem, în total, 13 elevi, la diferite discipline”, a mai spus prof. dr. Popescu. În cazul loturilor lărgite, elevii vor avea de susţinut o serie de probe de baraj, în urma cărora vor fi selecţionaţi componenţii lotului restrâns, care vor participa la etapa internaţională.

Elevii constănţeni calificaţi în loturile lărgite pentru fazele internaţionale ale competiţiilor şcolare sunt: Matematică: Emil Nichita (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” - CNMB - Constanţa), Cristian Teleanu (aur, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Ovidius” - LTO - Constanţa), Vladimir Vântu (argint, clasa a IX-a, LTO), Andrei Graur (argint, clasa a IX-a, CNMB) şi Ştefan Stănişor (bronz, clasa a IX-a, LTO); Biologie: Vlad Coşoreanu (clasa a XI-a, LTO) şi Maria Teodora Ilie (clasa a XI-a, CNMB); Fizică: Mihai Radu Popescu (clasa a XII-a, CNMB), Ştefania Lucica Moroianu (clasa a XI-a, CNMB) şi Ioan Ignat (clasa a X-a, CNMB); Chimie: Diana-Ioana Anastase (clasa a X-a, CNMB), Ilie-Andrei Condurache (clasa a XII-a, LTO) şi Alexandru-Adrian Bratei (clasa a XII-a, CNMB).



12