A revenit apa în Năvodari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A revenit apa în Năvodari

Eveniment 25 Mai 2012 / 00:00 1212 accesări

Pentru locuitorii oraşului Năvodari, sfârşitul săptămânii trecute şi prima parte a acestei săptămâni au adus o serie de evenimente care le-au dat viaţa peste cap. Calvarul năvodărenilor a început de sâmbătă după-amiaza, când, în urma ploilor torenţiale, s-a produs o viitură în dreptul nodului rutier din localitatea Ovidiu, care a antrenat o cantitate mare de pământ, ducând la ruperea magistralei de 1.000 de milimetri care alimentează localităţile Năvodari, Corbu şi Lumina, precum şi zona industrială Midia. „În zona respectivă se desfăşoară lucrările pentru şoseaua de centură a Constanţei, derulate de concernul Astaldi, care a semnat un contract cu Guvernul României, nu cu autorităţile locale şi nici cu SC RAJA SA Constanţa”, a declarat directorul general al RAJA, Felix Stroe.

VIITURA ŞI SUTELE DE TONE DE PIETRIŞ ŞI PĂMÂNT ANTRENATE AU SPĂLAT PATUL DE PĂMÂNT PE CARE STĂTEA CONDUCTA. RĂMASĂ FĂRĂ PUNCT DE SPRIJIN, MAGISTRALA S-A RUPT SUB PROPRIA GREUTATE.

În contractul pentru şoseaua de centură sunt incluse şi lucrări de deviere a traseului utilităţilor care trec prin zonă (apă, gaze etc.), pentru acestea constructorii Astaldi beneficiind de suportul furnizorilor serviciilor respective. În cazul conductei de apă, lucrările erau încheiate, aceasta fiind în perioada de probă. „La orice lucrare de acest gen există o perioadă de probă, când se pune în funcţiune conducta, dar rămâne descoperită pentru a putea fi sesizate eventuale pierderi sau nereguli care apar. Lucrarea de la Ovidiu a fost de calitate, dar constructorul a avut ghinionul ca în această perioadă de probă să vină viitura”, a mai spus directorul Stroe.

PAGUBE PLĂTITE DE ASTALDI După 48 de ore, avaria a fost remediată, iar luni dimineaţă, locuitorii din Năvodari au putut beneficia de apă, însă doar pentru scurt timp, pentru că la numai câteva ore de la reluarea alimentării cu apă conducta a cedat din nou, la 40 de metri faţă de prima avarie. Aceasta a fost cea mai mare şi mai gravă avarie RAJA din ultimii cinci ani, reprezentanţii societăţii estimând paguba la 350.000 de lei, bani care vor fi plătiţi de Astaldi. Locuitorii din cele trei localităţi au putut beneficia, din nou, de apă, marţi, după miezul nopţii.

ÎN PREZENT, CONDUCTA ESTE ACOPERITĂ ŞI TERENUL A FOST NIVELAT, ASTFEL ÎNCÂT SĂ NU MAI FIE EXPUSĂ FURTUNILOR ANUNŢATE PENTRU ACESTE ZILE

Pentru o parte a locuitorilor din Năvodari, şirul de evenimente nefericite nu s-a oprit aici. „Din păcate, furtul de fier este un sport naţional în România. Profitând de faptul că nu a fost apă în conducte, persoane rămase neidentificate au pătruns într-un cămin de vane de pe raza localităţii Năvodari, zona din spatele cimitirului, şi au furat mai mulţi metri de conducte. Au încercat să ia şi cele două vane din cămin, dar, pentru că erau prea grele, acestea au fost doar avariate, fiind necesară înlocuirea lor. În această dimineaţă (ieri dimineaţă - n.r.), începând cu ora 9.30, toţi locuitorii din Năvodari beneficiază de apă”, a mai spus directorul RAJA.

FURTUL DE FIER, SPORT NAŢIONAL Aceasta nu este prima pagubă provocată de hoţi societăţii constănţene. Tot la Năvodari, hoţii au furat un generator aparţinând RAJA, care asigura funcţionarea unei staţii de pompare ape uzate construită şi pusă în funcţiune de Primăria Năvodari. „Reprezentanţii Primăriei Năvodari au dorit să vină în sprijinul cetăţenilor prin construirea acestei staţii. Pentru a-i ajuta, SC RAJA SA a pus la dispoziţia autorităţilor locale un generator, pentru ca staţia să devină funcţională. În noaptea de 15 mai, generatorul, care era de mărimea unui container, a fost furat. Nu ştiu cum, cert este că am rămas fără el, paguba noastră fiind de 60.000 de lei”, a spus Felix Stroe. Pentru înlocuirea conductelor furate şi a vanelor distruse, conducerea societăţii a pierdut alţi 50.000 de lei.

REPREZENTANŢII RAJA AU DEPUS PLÂNGERI PENALE LA POLIŢIA NĂVODARI, ÎN CARE SOLICITĂ IDENTIFICAREA HOŢILOR

„Referitor la evenimentele nedorite petrecute la Năvodari, ne-au fost aduse acuzaţii de sabotaj. Chiar poate cineva crede că ne-am provoca singuri pierderi de sute de mii de lei şi am lăsa, intenţionat, fără apă, atâţia abonaţi?”, a întrebat, retoric, directorul RAJA. Potrivit directorului general adjunct din cadrul societăţii, Aurel Presură, în urma investiţiilor care vor fi făcute în cadrul proiectului de 274 de milioane de euro câştigat de RAJA în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu (fonduri europene), oraşul Năvodari va mai beneficia de o conductă de alimentare cu apă potabilă. Noua conductă, de 600 de milimetri, va trece prin Mamaia şi va rezolva atât problemele referitoare la alimentarea cu apă în cazul dezvoltării părţii de nord a staţiunii, cât şi pe cele ale oraşului Năvodari, care va avea un surplus de apă potabilă.

BANI EUROPENI PENTRU JUDEŢ În cadrul aceluiaşi proiect, va fi înlocuită şi magistrala care trece prin Ovidiu şi care este veche de 40 de ani şi vor fi realizate staţii de pompare noi. „Prin acest proiect, oraşul Năvodari beneficiază, indirect, de fonduri europene. La fel se întâmplă şi în cazul localităţilor Medgidia şi Cernavodă, care vor beneficia de o conductă de 18 kilometri, care va aduce locuitorilor apă din subteran, urmând să se renunţe la alimentarea cu apă din Dunăre. În acest fel, nu vor mai fi probleme cu alimentarea cu apă în caz de secetă, cum s-a întâmplat vara trecută, când a trebuit să mutăm instalaţiile în mijlocul Dunării pentru a ne putea îndeplini obligaţiile faţă de abonaţii noştri”, a spus Felix Stroe. El a precizat că există candidaţi la primăriile din Cernavodă şi Medgidia care se laudă că, dacă vor fi aleşi primari, vor renunţa la serviciile RAJA, în condiţiile în care, pe timpul când respectivii candidaţi erau primari, serviciile locale de apă şi canal au fost aduse la faliment. Mai mult, renunţarea la serviciile RAJA ar însemna stoparea proiectelor din fonduri europene pe care societatea le are în derulare pentru localităţile respective.

Reprezentanţii SC RAJA SA Constanţa au declarat că, la nivelul întregii ţări, societatea se situează pe locul 61 în ceea ce priveşte preţul practicat la apă, în condiţiile în care apa furnizată populaţiei este adusă din subteran. Potrivit datelor puse la dispoziţie de RAJA, cel mai mare preţ pentru apa potabilă, la 1 mai, se regăsea la Piteşti (4,63 lei), deşi furnizorul de apă foloseşte apă de suprafaţă, nefiind nevoit să foreze. „Cu trei lei pentru metru cub de apă, RAJA ocupă locul 61 din cele 92 de preţuri monitorizate la nivel naţional. Ca să facem o comparaţie, un pachet de ţigări costă cât trei tone de apă dusă la etajul zece”, a spus directorul RAJA, Felix Stroe.



12