Nemulţumire în creştere În cel mai recent Eurobarometru lansat de Comisia Europeană (CE) se arată că în crederea românilor în televiziune a fost în noiembrie 2009 de 61%, cu aproape 10% mai puţin faţă de iunie 2008. Pierderea capitalului de încredere este asociată cu polarizarea discursului şi implicarea presei în campania electorală. Eurbarometrul 72 a fost realizat în perioada 30 octombrie 2009 - 11 noiembrie 2009, moment în care, în România, peste criza economică şi financiară s-a suprapus şi criza politică şi campania electorală pentru prezidenţiale. Încrederea românilor în televiziune se situează totuşi peste media europeană, de 49%. România rămâne printre cele mai nemulţumite ţări privind nivelul calităţii vieţii. Numai 47% dintre români sunt satisfăcuţi cu nivelul calităţii vieţii lor, în timp ce media europeană este de 78%. Suntem nişte nemulţumiţi, alături de ţări precum Bulgaria (38% satisfăcuţi) sau Ungaria (42%). Ţara cu cea mai mare satisfacţie este Danemarca, cu 98%.
În rândul lumii Percepţia românilor asupra situaţiei economice din propria ţară comparativ cu statele membre ale UE este destul de negativă. Mai exact, doar 7% dintre români cred că economia naţională performează mai bine decât media UE, în timp ce 88% cred că aceasta merge mai puţin bine. Se constată astfel o creştere cu 13 procente a scepticismului faţă de noiembrie 2008, când 75% dintre români considerau că economia ţării merge mai prost decât în restul statelor UE. Tendinţa este similară la nivelul celor 27 de state membre, deşi creşterea este, la acest nivel, de numai patru puncte procentuale, 55% în noiembrie 2008, respectiv,59% în noiembrie 2009.
Predicţii pesimiste Şi pentru următoarele 12 luni, se poate observa pesimismul ridicat al românilor faţă de media UE şi faţă de iunie 2009. Pesimismul tradiţional al românilor referitor la situaţia internă se menţine şi în 2009, înregistrând o accentuare chiar. Acesta creşte de la 23% în iunie 2009 la 29% în noiembrie, în privinţa aşteptărilor privind viaţa în general, de la 41% la 45% privind situaţia economică internă, de la 26% la 31% pentru situaţia financiară a gospodăriei, de la 44% la 53% pentru situaţia locurilor de muncă din ţară şi de la 15% la 21% în privinţa propriului loc de muncă. Criza economică nu a afectat, în schimb, încrederea românilor în instituţiile europene. Mai mult chiar, în România se menţine un nivel ridicat al încrederii comparativ cu celelalte state, ele fiind în creştere pentru Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană. Astfel, Parlamentul European ocupă primul loc, în acest sens, cu 65%, urmat de Comisia Europeană cu 58%, Consiliul UE cu 55% şi Banca Centrală Europeană (51%). În ceea ce priveşte situaţia pe plan intern, influenţată mai ales de alegerile prezidenţiale, încrederea românilor în instituţiile politice interne diferă foarte mult. În intervalul iunie-noiembrie 2009, încrederea în Guvern a scăzut de la 22% la 17%. Partidele politice s-au menţinut la un nivel de încredere extrem de redus, un fenomen specific ţării noastre, în jur de 11%. Se constată şi un semnal pozitiv, dar care are nevoie de reconfirmare în viitor, de creştere a a încrederii în sistemul de justiţie, de la 25% în iunie la 28% în noiembrie. Două treimi dintre români consideră că ţara beneficiază pe de urma aderării la UE. Acest procent plasează România peste media europeană de 57%, alături de alte state membre cum ar fi Slovacia (80%) sau Polonia (74%), dar şi alături de state membre mai vechi, cum ar fi Spania sau Portugalia. Eurobarometrul 72 a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.021 persoane cu vârsta de peste 15 ani. Marja de eroare a eşantionului este de +/- 3,1% pentru un nivel de încredere de 95%.