A secat un lac de peste 850 de hectare din judeţul Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A secat un lac de peste 850 de hectare din judeţul Constanţa

Administrație 12 August 2020 / 08:02 1715 accesări

Lacul Nuntaşi din judeţul Constanţa, aflat în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a secat, flora şi fauna din zonă fiind grav afectate.

Lacul avea o suprafață totală de 851 de hectare de luciu de apă. Astăzi, în mai puțin de două luni, este secat în proporție de 95%, conform Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL).

"Condițiile climatice semiaride determină o evaporație mai ridicată, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, a dus la acumularea de săruri, cu calități balneo-terapeutice. De aici și culoarea albă a solului..." scrie Directorul ABDL, Bogdan Bola pe pagina de facebook.

Acesta mai menționează că Primăria Istria a notificat Prefectura Constanța cu privire la secarea aproape în totalitate a lacului Nuntași și că Prefectul George Niculescu a contactat imediat ABADL pentru a ajunge de urgență pe teren.

Bola a menţionat că specialiştii ABADL monitorizează periodic lacul Nuntaşi privind calitatea apei şi potenţialul ecologic pentru Comisia Europeană pentru a se cunoaşte evoluţia lui de la an la an, iar ultima monitorizare a avut loc în aprilie 2020.

"Astăzi, împreună cu domnul prefect ne-am deplasat pe teren pentru a evalua la fața locului dimensiunea dezastrului. Specialiștii ABADL monitorizează periodic lacul Nuntași privind calitatea apei și potențialul ecologic pentru Comisia Europeană pentru a se cunoaște evoluția lui de la an la an. Ea se efectuează trimestrial, ultima fiind în luna aprilie 2020", scrie Bogdan Bola.

Acesta adaugă "acest fenomen extrem a avut ca factor și diferența de nivel dintre lacul Nuntași și lacul Histria. Mergând pe teren, am observat că au fost dezafectate stavilele pe canalul de legătură dintre cele două lacuri care permiteau reglarea/controlarea nivelului dintre ele."

"Planul nostru este simplu: ABADL va trebui să intervină de urgență pentru decolmatarea canalelor care asigură secțiunea de tranzitare a apei între lacurile Sinoe, Histria și până la Nuntași. Din păcate, o monitorizare constantă a acestor lacuri și întreținerea canalelor de legătură dintre ele ar fi putut evita această secare completă", a mai scris Bogdan Bola pe pagina de facebook.



Ştiri recomandate

12