A treia suspendare a lui Băsescu?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tăriceanu a început să strângă semnături

A treia suspendare a lui Băsescu?

Eveniment 09 Septembrie 2014 / 00:00 689 accesări

Pe Traian Băsescu îl paște o a treia suspendare. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a deschis, de ieri, lista de semnături pentru demiterea șefului statului. Anunțul a fost primit, așa cum era de așteptat, cu proteste vehemente din partea liderilor opoziției și cu rezerve de către UDMR. Conservatorii, în schimb, au spus că ei vor susține demersul. Primii care vor semna lista vor fi, cu siguranță, cei din PLR, partidul lui Tăriceanu. Votul poate fi o surpriză, căci este posibil să existe liberali care au fost promotori ai precedentelor suspendări sau pedeliști care s-au lepădat de fostul lor lider și care au un cui împotriva lui Băsescu, bașca niscaiva politicieni cu probleme de conștiință. Multe depind însă de PSD, care analizează propunerea lui Tăriceanu. Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a lui Victor Ponta, Gabriela Firea, a arătat că liderii PSD vor discuta în această săptămână despre suspendare. Ea a recunoscut că în partid există acum două curente de opinie. Ce se întâmplă după aceea?

UN ÎNTREG PROCES Va fi nevoie de 234 de voturi pentru ca suspendarea lui Băsescu să devină efectivă și să ajungă la popor. Practic, o treime din semnăturile tuturor parlamentarilor. Trebuie să menționăm că PSD deține 211 voturi. Procesul în sine va avea loc în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale. Dacă Băsescu va fi suspendat, cel mai probabil în 23 septembrie, prin votul parlamentarilor, Tăriceanu sau, după caz, Zgonea va prelua interimatul pe care îl va duce până la intrarea ”în pâine” a noului preşedinte. Suprapunerea datei primului tur al alegerilor prezidențiale peste referendumul de demitere va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1. Dacă lucrurile se prelungesc până în 14 decembrie, Băsescu ar putea fi demis cu 30%+1, conform noii Legi a referendumului. Curtea Constituțională a României (CCR) poate prelungi procesul de suspendare. Constituția prevede un aviz al CCR în cazul suspendării din funcție, însă nu și un termen-limită de timp în care acesta ar trebui emis. Evident că șansele demersului șefului Senatului sunt discutabile, dar probabil că pentru Tăriceanu merită să încerce, la câte zile fripte i-a făcut Băsescu pe vremea când era premier.

CAPETE DE ACUZARE Motivele pe care le invocă Tăriceanu pentru suspendare se referă la încălcări ale Constituţiei, devenite un obicei în practica prezidenţială. Șeful Senatului spune că preşedintele a încălcat Constituţia când a făcut campanie pentru PMP, purtând un tricou cu însemne politice, şi când a transformat Preşedinţia în sediul de campanie al partidului condus de Elena Udrea. Totodată, Tăriceanu consideră că Băsescu a încălcat legea atunci când a semnat pe lista de susținători a fostului candidat PMP Cristian Diaconescu și a făcut o adevărată campanie publicitară legată de gestul politico-propagandistic. Pe de altă parte, șeful Senatului spune că Băsescu poate fi acuzat că a încălcat Constituția și atunci când a intervenit în procesul de negociere legat de postul de comisar european care va aparține României. Un alt motiv de suspendare din funcţie invocat de Tăriceanu este cel legat de faptul că Parlamentul a adoptat, la sfârşitul lunii iunie, o declaraţie prin care cerea demisia preşedintelui, ca urmare a gravelor atingeri aduse prestigiului funcţiei şi instituţiei prezidenţiale prin scandalul în care era implicat fratele său, scandal de corupţie şi de trafic de influenţă.



12