A treia variantă de rachetă japoneză va ajunge în spaţiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A treia variantă de rachetă japoneză va ajunge în spaţiu

Monden 14 Iunie 2012 / 00:00 316 accesări

O a treia rachetă japoneză din gama H-2B va decola pe 21 iulie, pentru a trimite în spaţiu un vehicul de tip cargo, care va reaproviziona Staţia Spaţială Internaţională, a confirmat grupul Mitsubishi Heavy Industries (MHI). Lansarea va avea loc de la baza spaţială Tanegashima, în jurul orei 02.18 GMT, dacă vremea va fi favorabilă. Lansatorul H-2B este capabil să transporte o încărcătură mai mare decât predecesorul său H-2A, care a efectuat la rândul său circa 20 de misiuni spaţiale, prin care a plasat pe orbită numeroşi sateliţi.

Noua misiune H-2B, programată de agenţia niponă de explorare a spaţiului (JAXA) şi de grupul industrial MHI, va consta în trimiterea în spaţiu a modulului HTV3, al treilea vehicul de tip cargo japonez, ce va transporta echipamente pentru astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale. Prima lansare reuşită a unei rachete H-2B a avut loc în septembrie 2009 iar cea de-a doua, în ianuarie 2011. Racheta japoneză a lansat cu succes primul şi cel de-al doilea modul HTV spre Staţia Spaţială. Mai impozantă decât H-2A, echipată cu două reactoare şi patru propulsoare auxiliare, racheta H-2B este rezervată pentru misiuni publice japoneze. Va fi însă utilizată în viitor şi pentru operaţiuni comerciale, după modelul H-2A, ale cărei operaţiuni au fost administrate de MHI, în calitate de prestator în domeniul plasării de sateliţi pe orbită.

Vehiculele HTV, denumite kounotori, adică barză, în limba japoneză, pot transporta încărcături de până la şase tone, alimente, apă sau aparate ştiinţifice. HTV este un vehicul de tip cargo, fără echipaj uman la bord, de folosinţă unică. Cel puţin un vehicul HTV se va conecta la Staţia Spaţială în fiecare an, cu misiunea de a reaproviziona staţia cu alimente şi echipamente şi de a prelua de pe aceasta resturile menajere. Vehiculele de tip cargo automatizate, ATV-ul european, HTV-ul japonez şi capsulele Progress ruseşti, pot să transporte alimente şi echipamente la bordul Staţiei Spaţiale.

Din Japonia a venit şi vestea descoperirii celei mai vechi galaxii din lume. Oamenii de ştiinţă niponi au descoperit, cu ajutorul unui telescop din Hawaii, de pe muntele Manua Kea, cea mai veche galaxie observată până acum, care s-a format cu circa 12,9 miliarde de ani în urmă. Este cea mai veche galaxie observată până acum, în condiţiile în care Big Bang-ul, explozia iniţială care a dus la formarea Universului, s-a produs în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

Taguri articol


12