EVACUARE La Palatul Cotroceni este linişte. Preşedintele meditează şi se pregăteşte pentru discursul din Parlament. Tot personalul, toate muştele sau orice altă vieţuitoare au fost reduse la tăcere pentru ca preşedintele să-şi poată pregăti noile promisiuni electorale. Plecarea coloanei prezidenţiale către Parlament declanşează fiesta la Cotroceni. Ora 11.00, Palatul Parlamentului. Preşedintele se adresează portocaliilor lipiţi de scaune, pentru că parlamentarii Opoziţiei sunt în protest parlamentar. În Parlament, Băsescu nu are parte de aceeaşi linişte de mormânt ca la Cotroceni, pentru că un grup de revoltaţi îi cere demisia. După o scurtă hăhăială a preşedintelui, în balcoanele Parlamentului îşi fac apariţia forţele de ordine care îi evacuează pe protestatari, pentru ca Băsescu să-şi poată continua discursul. E clar, hăhăitul prezidenţial a fost ridicat la rang de cod de intervenţie.
PROMISIUNI Revenind la Băsescu şi discursul său, concluzia este că preşedintele a devenit oficial agentul electoral al PDL. În urmă cu doar câteva luni, Băsescu îi anunţa pe români că nu există nicio şansă să se majoreze salariile pentru a nu arunca România în colaps. Ieri, poziţia lui Băsescu a fost cu totul alta. Preşedintele a cerut Guvernului să găsească soluţii ca, până la 1 iunie, să se mărească salariile. „Cred că este datoria mea şi a dumneavoastră să găsim soluţii pentru ca în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor”, a spus Băsescu. Preşedintele este contrazis de Legea responsabilităţii fiscale, care nu permite majorări de salarii în 2012, în contextul în care în acest an vor avea loc şi alegeri. Iar avertismentul a venit chiar de la preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru: “Din punctul de vedere al Consiliului Fiscal, asupra acestei decizii anunţate de creştere a salariilor, dacă ea se va materializa, vreau să subliniez că Legea responsabilităţii fiscale prevede câteva lucruri destul de clare în materie de cheltuieli cu personalul, în special în sectorul bugetar. Prima se referă la faptul că nu se pot emite acte normative privind majorarea salariilor sau a pensiilor cu şase luni înainte de alegeri, iar a doua prevede că, în timpul anului, în timpul execuţiei bugetare, nu poate fi depăşit plafonul cu cheltuieli de personal prevăzut în buget. Dacă această creştere de salarii se va materializa, nu trebuie să încalce dispoziţia legată de perioada de şase luni înainte de alegeri şi să nu se depăşească plafonul de cheltuieli cu personalul\", a declarat Ionuţ Dumitru.
TEAMA DE REVOLTE Băsescu a arătat ieri pentru prima oară că îi este frică. Cu siguranţă îi este frică, mai ales după ce, în ultimele zile, au început să iasă în stradă minerii. În speranţa că va potoli furia minerilor, Băsescu a făcut ieri un apel, atât la parlamentari, cât şi la guvernanţi, să conlucreze pentru redeschiderea mineritului “care a devenit rentabil”, iar dacă România nu are bani pentru a redeschide minele, atunci să accepte investiţiile străine. În speranţa că va mai aduna câţiva susţinători, Băsescu a readus în discuţie problema Parlamentului Unicameral cu 300 de membri şi votul uninominal pur, cerând, în acelaşi timp, parlamentarilor opoziţiei să renunţa la protestul parlamentar. “Să ne reîntoarcem în Parlament ca doamna Anastase să fure din nou voturi? Nu, nu ne întoarcem. Să ne întoarcem dacă Guvernul nu trimite legile în Parlament ci îşi angajează răspunderea şi dă ordonanţe de urgenţă? Nu, nu ne întoarcem. Să ne întoarcem în Parlament pentru ca dânşii să stea în bănci la moţiunile de cenzură şi să chiulească la restul şedinţelor? Pentru aşa ceva nu ne întoarcem. Dacă vor să discutăm aceste lucruri de bun simţ, sigur că le discutăm. Deocamdată n-am văzut decât insulte, afişe care costă milioane de euro şi vorbe goale”, a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta.