Abordare regională a problemei afgane, cu implicarea Iranului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Abordare regională a problemei afgane, cu implicarea Iranului

Externe 28 Ianuarie 2009 / 00:00 375 accesări

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a pledat pentru o abordare regională a problemei afgane, la care să participe toţi vecinii acestei ţări, inclusiv Iranul, în pofida problemelor ridicate de ambiţiile nucleare ale regimului de la Teheran. “În faţa reţelelor extremiste care au ele-însele o dimensiune regională şi nu se limitează la talibani şi al-Qaida, este necesară o abordare regională”, a declarat Jaap de Hoop Scheffer într-un discurs privind relaţia transatlantică şi noua perioadă care se deschide odată cu preluarea preşedinţiei SUA de către Barack Obama. “În opinia mea, aceasta înseamnă o discuţie care implică toţi actorii din regiune: Afganistan, Pakistan, India, China, Rusia şi, da, Iran”, a subliniat secretarul general al NATO. Jaap de Hoop Scheffer a amintit totuşi că “Iranul ameninţă să provoace un efect de domino nuclear în Orientul Mijlociu, ceea ce nu putem să ne permite”. Secretarul general al NATO nu a detaliat aceste două subiecte, dar s-a plasat în perspectiva summit-ului aniversar al NATO, prevăzut pentru începutul lunii aprilie, la Strasbourg, în estul Franţei şi la Kehl, în vestul Germaniei.

“Problemele din Afganistan nu pot fi rezolvate de Afganistan sau numai pe teritoriul său, deoarece nu sînt numai problemele Afganistanului. Violenţele din Pakistan şi atentatele de la Mumbay au demonstrat că aceste forţe fundamentaliste ameninţă să alimenteze o criză mult mai amplă, la nivelul întregii regiuni”, a explicat secretarul general al NATO. ”Trebuie să fie absolut clar: o victorie a extremiştilor în această regiune, în Afganistan sau Pakistan, ar fi pur şi simplu un dezastru pentru securitatea internaţională”, susţine acesta. Secretarul general al NATO a salutat promisiunile de consolidare a contingentelor militare din Afganistan făcute de administraţia Obama şi a avertizat Europa că va trebuie să se implice mai mult atît în domeniul militar, cît şi civil.

Şi secretarul american al Apărării a afirmat că Afganistanul reprezintă în prezent cea mai mare provocare militară a şării sale. Robert Gates anticipează o bătălie lungă şi dificilă pentru înfrîngerea insurgenţei Taliban şi stabilizarea ţării. SUA intenţionează să îşi sporească prezenţa militară în Afganistan, cu pînă la 30.000 de militari suplimentari. Şi preşedintele Barack Obama a reiterat că apreciază Afganistanul, unde zeci de mii de militari ai NATO încearcă să oprească insurgenţa Taliban, drept “frontul central al lungii lupte împotriva terorismului”.

Taguri articol


12