Abordarea diferită a Franţei şi Marii Britanii cu privire la imigranţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Abordarea diferită a Franţei şi Marii Britanii cu privire la imigranţi

Externe 14 Ianuarie 2013 / 00:00 350 accesări

Ambasadorul Bulgariei la Paris, Marin Raikov, a salutat abordarea promiţătoare a autorităţilor franceze cu privire la romii din Franţa. „În ultima vreme, există o abordare mai acceptabilă şi foarte pozitivă în comunicarea dintre Bulgaria şi Franţa, îndeosebi pe tema romilor”, a declarat acesta. Un ataşat al Ambasadei bulgare la Paris a participat în această săptămână la o inspecţie realizată de prefectura pariziană în taberele rome din cartierele periferice ale Parisului, Bobigny şi Montreuil, unde au fost identificaţi 24 de romi bulgari. Aceştia au fost invitaţi să părăsească proprietatea privată pe care o ocupau ilegal, dar nu au fost reţinuţi şi nu a fost lansată nicio procedură de repatriere, a povestit ambasadorul bulgar. Cetăţenii bulgari, a căror ţară este membră a UE, dar nu face parte din spaţiul Schengen, au dreptul la o şedere de trei luni în Franţa. Ambasadorul bulgar a estimat că în Franţa trăiesc circa 2.000 de romi bulgari. Printre aceştia, circa 200-250 trăiesc în condiţii de ilegalitate care poate provoca o reacţie a autorităţilor locale.

Începând din acest an, Franţa a redus la 50 de euro ajutorul de repatriere pentru romii care acceptă să se întoarcă în ţările de origine. Anterior, romii români şi bulgari repatriaţi primeau 300 de euro pentru fiecare adult şi 100 de euro pentru fiecare copil repatriat, dar mulţi se întorceau la scurt timp în Franţa pentru a profita din nou de aceste ajutoare

Peste Canalul Mânecii, ministrul britanic pentru Comunităţi şi Administraţie Locală, Eric Pickles, a avertizat că un aflux de români şi bulgari, după deschiderea pieţei muncii, în decembrie 2013, ar putea amplifica problemele privind locuinţele, existente deja în Marea Britanie. Întrebat la emisiunea Sunday Politics difuzată de BBC câţi români şi bulgari ar putea veni în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor de pe piaţa munciiacesta a declarat: „Adevărul este că nu cred că ştie cineva care va fi numărul celor care vor veni din România şi Bulgaria”, adăugând că nu a discutat cu Ministerul de Interne referitor la numărul acestora. A precizat însă că administraţile locale iau măsuri pentru a se pregăti pentru o posibilă creştere importantă a numărului de persoane care se vor muta în Marea Britanie din cele două ţări anul viitor.

Guvernul laburist a subestimat puternic numărul imigranţilor est-europeni din primul val, în urmă cu aproape zece ani. Iar Eric Pickles susţine că nu va oferi nicio cifră până când nu va fi sigur de aceasta. Ministerul de Interne nu a anunţat o cifră estimativă a numărului de români şi bulgari care ar putea profita de deschiderea pieţei muncii pentru a merge în Marea Britanie, dar unii experţi anticipează un număr mare de imigranţi. Marea Britanie a impus restricţii temporare pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, dar acestea vor expira în decembrie şi nu vor mai putea fi prelungite, conform legislaţiei europene.

Taguri articol


12