Absenţă masivă la bac!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deşi proba nu este eliminatorie. 20,35% elevi lipsă!

Absenţă masivă la bac!

Eveniment 07 Iunie 2011 / 00:00 1445 accesări

În ciuda faptului că probele orale din cadrul examenului de bacalaureat nu mai sunt eliminatorii, singura modalitate de-a le „pica” fiind de a nu te prezenta, încă mai sunt elevi care nu apar în faţa comisiilor de evaluare. Elevii care au absolvit clasa a XII-a susţin, începând de ieri, prima probă (A) din cadrul Bacalaureatului, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se desfăşoară până pe 8 iunie. La nivelul judeţului Constanţa, din cei peste 7.700 de elevi care s-au înscris la examenul de bacalaureat, doar 7.055 susţin prima probă orală, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa. „Restul participanţilor provin din seriile anterioare şi au susţinut deja această probă. Potrivit metodologiei de desfăşurare a examenului, candidaţii care au participat şi au fost respinşi la sesiunile anterioare organizate începând cu 2003 pot solicita recunoaşterea unor probe promovate în aceste sesiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt din cadrul ISJ, prof. Gabriela Costea

APROAPE 600 DE ABSENŢI. Ieri au fost programaţi să susţină proba 2.944 de candidaţi. Până la ora 16.00, numai 2.345 dintre aceştia s-au prezentat, însă, în faţa comisiilor de evaluare, de unde rezultă un procent provizoriu de absenteism de 20,35%, în condiţiile în care, la sesiunea de anul trecut, în total, procentul celor care au absentat a fost de 2,81%, din 7.758 de candidaţi înscrişi. Numărul mare de absenţi (599) este greu de înţeles, având în vedere faptul că probele orale nu sunt eliminatorii, în urma susţinerii acestora candidaţii primind calificative. Nesusţinerea probelor înseamnă, însă, eliminarea din examenul de bacalaureat. „La această oră (ora 17.50 - n.r.) proba este încă în desfăşurare în multe din centrele de examinare”, a precizat prof. Gabriela Costea. Ea a adăugat că, dacă motivul pentru care nu s-au prezentat este întemeiat, elevii care au absentat ieri pot solicita comisiei de bac din cadrul unităţii de învăţământ la care au fost repartizaţi să fie reprogramaţi.

CAZURI SPECIALE. La această sesiune a examenului de bacalaureat sunt înscrişi şi 13 candidaţi care constituie cazuri speciale. Potrivit reprezentanţilor ISJ, este vorba despre elevi bolnavi de epilepsie, poliomielită sau nevăzători. „Printre cazurile speciale se numără şi un caz post poliomielită, în urma bolii adolescentului fiindu-i afectat braţul drept, pe care nu îl mai poate folosi. El a dat examenul singur în sală, ideile preliminare răspunsurilor fiind scrise pe ciornă, după dictare, de o altă persoană”, a declarat directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, Constantin Dina. La proba de ieri, un singur elev a solicitat deplasarea comisiei de bacalaureat la domiciliu.

ACTIVITATEA ŞCOLARĂ, DATĂ PESTE CAP. După cum era de aşteptat, organizarea probelor orale în timpul anului şcolar a perturbat, în anumite localităţi din ţară, activitatea şcolară. Potrivit şefului Departamentului de învăţământ din cadrul PSD Mureş, Ştefan Someşan, modul de organizare a Bacalaureatului este o „premisă a haosului”, pentru că în licee nu se mai pot ţine orele de limba română. „Toţi profesorii de specialitate sunt blocaţi pe această componentă a examenului, deşi au şi alte clase”, a acuzat Ştefan Someşan proasta organizare a evaluării naţionale. Potrivit inspectorului şcolar general din cadrul ISJ Constanţa, prof. dr. Aliss Andreescu, la nivelul judeţului nostru nu au fost înregistrate asemenea situaţii, profesorii aleşi pentru a face parte din comisii fiind înlocuiţi la clase de colegii de aceeaşi specializare din unităţile şcolare respective.



12