Absenţa României la Varşovia nu pică bine în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Concluzie

Absenţa României la Varşovia nu pică bine în SUA

Externe 28 Mai 2011 / 00:00 600 accesări

Absenţa României la summit-ul Europei Centrale şi de Est de la Varşovia nu va pica bine la Washington, date fiind legăturile strânse în materie de securitate dintre cele două ţări, comentează ”New York Times” într-un articol care arată că decizia preşedintelui sârb de a boicota reuniunea este o greşeală. Preşedintele Traian Băsescu boicotează summit-ul din cauza prezenţei preşedintelui din Kosovo, reaminteşte cotidianul american. ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ABSENŢA ROMÂNIEI DE LA SUMMIT, AUTOAREA ARTICOLULUI, JUDY DEMPSEY, CREDE CĂ ”NU VA PICA BINE LA WASHINGTON, CU ATÂT MAI MULT CU CÂT RELAŢIILE BILATERALE ÎN DOMENIUL SECURITĂŢII SUNT FOARTE STRÂNSE”. Luna aceasta, SUA şi România au căzut de acord asupra locului de amplasare a interceptorilor antirachetă, a căror desfăşurare este aşteptată până în 2015.

Summit-ul a început vineri dimineaţa şi s-a încheiat cu un dineu la care Obama a fost oaspete de onoare. El a ţinut un discurs în care a reafirmat angajamentul SUA faţă de regiunea Europei Centrale şi de Est. Preşedinţii din Germania, Italia, Cehia, Austria, Ucraina şi Croaţia s-au numărat printre cei 21 de şefi de stat invitaţi în Polonia. Pentru Polonia este un eveniment diplomatic major, mai ales că preia de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE. SUA şi Polonia au decis să o invite pe preşedinta Kosovo, entitate care şi-a declarat independenţa la 17 februarie 2008 şi care fusese exclusă de la precedentele summit-uri ale regiunii. Fosta provincie sârbă a fost recunoscută ca stat de 75 de ţări, dar nu şi de Spania, Cipru, Grecia, Slovacia şi România, care sunt membre UE, şi nici de Rusia.

În ciuda laudelor internaţionale pe care Serbia le-a obţinut joi, după ce a anunţat capturarea lui Ratko Mladici, preşedintele Boris Tadici a rămas ferm în decizia sa de a boicota summit-ul de vineri din Varşovia. Momentul ar fi adus Serbia în lumina reflectoarelor pe scena internaţională, în prezenţa preşedintelui american, Barack Obama, dar Tadici a decis să rămână la Belgrad, din cauza invitării la reuniune a preşedintelui din Kosovo, Atifete Jahjaga. Denis MacShane, parlamentar britanic şi expert în afaceri europene, spune că decizia Serbiei este o greşeală. ÎN CEEA CE AR PUTEA CONSTITUI UN AVERTISMENT LA ADRESA ASPIRAŢIILOR SERBIEI DE A SE ALĂTURA UE, UN DEMERS PE CARE POLONIA L-AR PUTEA BLOCA, SIKORSKI A SPUS CĂ ”BELGRADUL TREBUIE SĂ ARATE CĂ A ÎNVINS DEMONII TRECUTULUI, DACĂ VREA SĂ INTRE ÎN UE”.



12