Absenteism masiv la titularizare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Examen sub „lupă”. Şi profesorii chiulesc

Absenteism masiv la titularizare

Eveniment 14 Iulie 2011 / 00:00 1165 accesări

Candidaţii la titlul de cadru didactic au luat locul elevilor în sălile de examinare în încercarea de a obţine titularizarea. La nivelul judeţului nostru, concursul a fost susţinut în trei centre de examinare de pe raza municipiului Constanţa: Colegiul Comercial „Carol I”, Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” şi Liceul Teoretic „Ovidius”. Potrivit metodologiei de desfăşurare a titularizării, candidaţii au fost prezenţi în săli cel mai devreme la ora 8.00 şi cel mai târziu la ora 9.00, înainte de comunicarea subiectelor. Pentru cei care au venit mai devreme, aşteptarea s-a dovedit a fi chinuitoare. După primirea subiectelor de concurs, candidaţii au avut la dispoziţie patru ore pentru a-şi redacta lucrările. Dacă la examenul de bacalaureat monitorizarea video a participanţilor era doar o recomandare a Ministerului Educaţiei, pentru concursul de titularizare a devenit obligatorie. Aşa se face că toate sălile celor trei centre de examinare în care s-a susţinut concursul de titularizare aveau camere video. „A fost un pic ciudat că ne-am ştiut urmăriţi, dar nu aveam nimic de ascuns, aşa că nu a contat foarte mult pentru mine. Mai mult mă deranjează mesajul transmis de Ministerul Educaţiei, respectiv neîncrederea manifestată faţă de integritatea membrilor comisiilor de supraveghere, dar şi a noastră”, a declarat unul dintre candidaţii care au susţinut concursul la Liceul Teoretic „Ovidius”.

• SUBIECTE UŞOARE, CANDIDAŢI RETRAŞI • Cu sau fără camere, majoritatea candidaţilor care au susţinut proba la Colegiul Comercial „Carol I” au fost de părere că subiectele au fost acceptabile. „Dacă înveţi, nu ai de ce să ai probleme în rezolvarea subiectelor. Faţă de anul trecut, subiectele la matematică au fost mult mai uşoare”, a spus Tatiana Caraenache, absolvent al Facultăţii de Matematică Informatică a Universităţii „Ovidius” Constanţa, fost profesor suplinitor la şcoala din Lipniţa. Ea speră să obţină un post de titular la o catedră de matematică, fie în mediul rural, fie în cel urban. Mihaela Răscanu, absolvent proaspăt al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Ovidius”, aflată la prima experienţă a titularizării, nu s-a plîns de subiectele de la limba şi literatura română, ea considerându-le accesibile. În ciuda acestor declaraţii, potrivit inspectorului pe managementul resurselor umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Ismet Nejdet Gevat, concursul de titularizare din acest an s-a remarcat printr-un număr mai mare de retraşi faţă de anii precedenţi. „Au fost candidaţi care s-au prezentat la concurs, dar au renunţat. Vom analiza subiectele pentru a vedea ce anume a dus la apariţia acestui fenomen”, a declarat prof. Ismet Nejdet Gevat. Examinarea nu a fost lipsită de incidente. Unul dintre candidaţi a fost eliminat din sală după ce telefonul a început să-i sune. „Este vorba despre o candidată la limba franceză. Nu ştiu dacă a avut intenţia să copieze sau a fost pur şi simplu neatenţie. Din păcate, a costat-o scump”, a adăugat Gevat.

• PROFESORI CERTAŢI CU PREZENŢA • La nivelul judeţului Constanţa s-au înscris pentru a susţine concursul de titularizare, potrivit ISJ, 1.613 candidaţi pentru 1.887 posturi (norme întregi sau fracţii), dintre care 210 sunt titularizabile. Considerând că sunt insuficient pregătiţi sau speriaţi de concurenţa prea mare pentru anumite posturi ori dezamăgiţi de condiţiile actuale oferite de guvernanţi cadrelor didactice şi, mai ales, de lefurile mizerabile din sistem, 621 de candidaţi, adică 38,50%, au preferat să absenteze. „În cele trei centre de examen s-au prezentat 992 de candidaţi, adică 61,50%”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ, prof. Gabriela Costea. Disciplinele la care au susţinut examenul cei mai mulţi candidaţi sunt: educatoare (156), institutori/învăţători (98), matematică (90), limba şi literatura română (86), limba şi literatura engleză (67), religie ortodoxă (47), educaţie fizică şi sport (47), psihopedagogie specială (45), geografie (41), biologie (37), istorie (35), limba şi literatura franceză (31), fizică (24), chimie (22), arte vizuale (16), informatică (13).

„BĂTĂLIA” CEA MAI MARE A FOST LA DISCIPLINELE BIOLOGIE, UNDE AU CONCURAT 37 DE CANDIDAŢI PE UN LOC, RELIGIE ORTODOXĂ, UNDE AU FOST 15,66 CANDIDAŢI PE UN LOC, LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ, CU 8,6 CANDIDAŢI PE LOC ŞI EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT, CU 6,71 DE CANDIDAŢI PE LOC

Rezultatele concursului se afişează la sediul unităţii de învăţământ unde s-a desfăşurat concursul, pe 18 iulie. Contestaţiile se depun din momentul afişării rezultatului până pe 19 iulie, ora 17.00, conform programului afişat la sediul centrelor de concurs. Afişarea rezultatelor finale obţinute de candidaţi se va face pe 21 iulie.



12