Absențele profesorilor nu sunt monitorizate de inspectoratele școlare așa cum se face la elevi, fiind considerate o problemă internă a școlii, însă un profesor care lipsește prea mult de la ore riscă să fie concediat, au explicat experții pentru MEDIAFAX.
Elevii care nu merg la cursuri primesc absențe nemotivate în catalog și scăderea notei la purtare dacă acumulează prea multe, riscând chiar și exmatricularea în cazul în care exagerează în privința absenteismului. Profesorii, în schimb, sunt sancționați cu tăierea orelor nemuncite din salariu, iar prezența lor la clasă este trecută într-o condică a școlii pe care, teoretic, directorii au obligația de a o verifica și semna la sfârșitul zilei.
"Există în cancelarie o condică a profesorilor, care trebuie semnată înainte de fiecare oră, trebuie trecute clasa și a titlul lecției. În principiu, dacă un profesor lipsește, directorul scrie absent cu roșu, dacă nu există o semnătură acolo. În mod automat, la sfârșitul lunii, orele în care a absentat nu sunt plătite", a explicat Ștefan Vlaston, care a fost director de liceu mulți ani.
Există, însă, o problemă de legislație, atrage atenția Șerban Iosifescu, directorul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP): "E o problemă de legislație pentru că nu e o modalitate de a plăti ora prestată de alt profesor, în afară de concediul medical. Dacă profesorul are o problemă și se învoiește, nu există o modalitate legală de a opera chestia asta decât dacă se taie ora respectivă. Fiecare profesor trebuie să justifice că vine la oră", a explicat Iosifescu.
Președintele Sindicatului "Spiru Haret", Marius Nistor, detaliază, adăugând că profesorii pot fi sancționați dacă lipsesc mai mult de trei ori nemotivat. "Condica există, în momentul în care ai lipsit trei zile consecutiv fără niciun fel de justificare, ți se desface contractul de muncă, dacă ai lipsit de la ore fără motiv justificat și fără suplinitor, orele se taie, nu sunt plătite", a explicat Nistor.