ÎN CĂUTAREA UNUI LOC DE MUNCĂ Absolvenţi de Drept din SUA au întreprins o acţiune comună împotriva a douăzeci de universităţi pentru a le fi creat false expectative de angajare în branşă, din cauza datelor neactualizate. Cory Bennett, absolventă a Şcolii de Drept din cadrul Universităţii San Francisco, nu a crezut vreodată că după ani de studiu pentru a deveni avocată şi peste 150.000 de dolari investiţi va ajunge să lucreze la magazinul Macy\'s cu zece dolari pe oră. Povestea ei seamănă cu cea a miilor de absolvenţi de Drept din SUA care în fiecare an optează să studieze la facultăţi de prestigiu. Acestea îşi atrag clienţii cu date atractive de angajare, prezentând o rată de 90% a studenţilor integraţi pe piaţa muncii. Un miraj care în multe cazuri contrastează cu realitatea dură a pieţei suprasaturate de avocaţi şi de puternica concurenţă a internetului. După luni de căutări fără rezultat, proaspeţii absolvenţi sunt obligaţi să accepte primul loc de muncă care li se oferă: în restaurante sau în magazine. Absolvenţii de drept încearcă astfel să-şi achite o parte din împrumuturile de la bănci făcute pentru finanţarea studiilor, în condiţiile în care taxele de şcolarizare depăşesc uneori peste 100.000 de dolari.
Absolvenţii au demarat acţiunea în instanţă pentru că au considerat că facultăţile au încălcat legile de protecţie a consumatorului din statele în care operează oferind date neadevărate privind procentul studenţilor care găsesc un loc de muncă în branşă după absolvire. Reclamanţii susţin că centrele universitare ştiau că cifrele nu sunt reale, dar le-au menţinut pentru a atrage mai mulţi studenţi. Dacă ar fi ştiut adevărul, mulţi dintre ei nu s-ar mai fi înscris.
PIAŢĂ DE MUNCĂ SUPRASATURATĂ În California, unde legile privind protecţia consumatorului sunt mai stricte decât în alte state, au fost admise cinci reclamaţii împotriva universităţilor San Francisco\'s Golden Gate University, Southwestern, San Diego\'s Thomas Jefferson, University of San Francisco şi California Western School of Law. Anul universitar costă în medie în aceste centre 40.000 de dolari. Dacă se va da curs reclamaţiilor, s-ar putea crea un precedent, nu doar în California, dar şi în alte state. Reclamanţii susţin că scopul nu este doar de a obţine compensaţii, ci şi de a schimba modul în care operează Facultăţile de Drept şi de a nu se mai simţi nimeni înşelat în aşteptările privind găsirea unui loc de muncă conform studiilor pe care le-a urmat.
În SUA, realitatea este că absolvenţii de Drept îşi găsesc tot mai greu de lucru în domeniu. Serviciile online şi programele software specializate, cu costuri mult mai mici şi cu termen de soluţionare mai scurt, suplinesc cu succes necesitatea de a angaja absolvenţi de drept. Un studiu realizat în 2011 arată că doar 55% dintre absolvenţi găsesc de lucru în branşă după nouă luni de la absolvire, în condiţiile în care în 2004 existau 50.0000 de locuri de muncă în plus faţă de 2010. Reducerea numărului locurilor de muncă se traduce şi printr-o scădere a numărului de studenţi la Drept. Facultăţile care ocupă ultimele poziţii în topul celor mai bune facultăţi de Drept riscă să dispară şi inclusiv cele mai bune vor fi afectate de reducerea numărului de studenţi.