Absolvenţii “Spiru Haret” vor da din nou licenţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Absolvenţii “Spiru Haret” vor da din nou licenţa

Eveniment 17 Iulie 2009 / 00:00 3764 accesări

Cinci ani. Atît vor avea la dispoziţie absolvenţii formelor de învăţămînt neautorizate (învăţămînt la distanţă - ID - şi învăţămîntul la frecvenţă redusă - IFR) din cadrul Universităţii “Spiru Haret” (USH) pentru a promova un examen de validare şi unul de licenţă (în cazul în care doresc să aibă o diplomă recunoscută legal). Această prevedere face parte dintr-o ordonanţă de Guvern promovată de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), care ar putea fi aprobată săptămîna viitoare. „Cele două examene vor putea fi date la o instituţie de învăţămînt acreditată, care a primit grad ridicat de încredere la evaluarea periodică. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele încasate de universitatea unde au studiat. Cei care sînt acum studenţi la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate”, a declarat, ieri, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Ministrul a mai spus că instituţia pe care o conduce a solicitat conducerii USH să nu mai înscrie studenţi la forme de învăţămînt neautorizate sau neacreditate. „De altfel, această universitate va fi, începînd de vineri (astăzi - n.r.) obiectul unui control care se va extinde apoi la toate instituţiile de învăţămînt superior - de stat sau private - pentru a se evita, în viitor, cazurile eliberării de diplome pentru forme de învăţămînt neautorizate sau neacreditate. USH va fi monitorizată pînă va intra în legalitate cu toate formele sale de învăţămînt. De asemenea, vom verifica posturile de conferenţiar şi profesor de la această universitate, pentru a vedea dacă aceste grade didactice au fost date conform legii”, a mai spus Andronescu. Lista completă a celor 53 de centre care funcţionează ilegal a fost postată pe site-ul ministrului Educaţiei, printre acestea aflîndu-se şi Centrul ID al „Spiru Haret” din Constanţa. De asemenea, pe site a fost postată şi lista facultăţilor „Spiru Haret” acreditate sau autorizate provizoriu. Reamintim că rectorul USH Constanţa, Olga Duţu, consideră neîntemeiată acţiunea MECi şi continuă înscrierile la facultăţi, la formele ID şi IFR.

Registrul Matricol Unic, o soluţie la problema diplomelor ilegale

Potrivit consilierului ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, studenţii vor fi înscrişi, din octombrie, într-un registru matricol unic, respectiv o bază de date cu toate informaţiile legate de activitatea universitară a acestora şi de diplomele obţinute, ceea ce va împiedica falsurile. „Lucrăm la un registru matricol unic, în care să cuprindem toate datele legate de cursul vieţii academice a studenţilor, fie că au fost înscrişi la facultăţile de stat sau particulare, iar unul dintre beneficiile acestei baze de date este împiedicarea falsificării diplomelor. De altfel, o parte dintre informaţiile din această bază de date, respectiv cele legate de diploma de absolvire, vor putea fi accesate de publicul larg şi, implicit, de angajatori”, a explicat Pricopie. El spune că Ministerul Educaţiei va avea, în acest fel, evidenţa tuturor studenţilor din România, de la înscrierea la facultate şi pînă la absolvire. Autorităţile nu au stabilit deocamdată dacă vor putea introduce în registru, retroactiv, şi absolvenţii din anii anteriori.

Diplomele de la „Spiru Haret” cercetate de Protecţia Consumatorului?

Scandalul diplomelor eliberate de USH a ajuns şi pe masa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Preşedintele ANPC, Bogdan Pandelică, a declarat că va fi luată în calcul posibilitatea autosesizării instituţiei pe care o conduce: „Vom analiza, în şedinţa de luni, situaţia celor care au primit diplome ilegale la Spiru Haret. Am înţeles că este vorba de cîteva zeci de mii de cazuri”. Specialiştii în învăţămînt susţin că, în acest caz, studenţii au fost induşi în eroare, pentru că USH elibera diplome cu antetul Ministerului Educaţiei şi cu toate însemnele de securizare. „ANPC ar putea să se autosesizeze, pentru că zeci de mii de studenţi au fost înşelaţi. Universitatea emitea diplome reale, cu antetul ministerului şi tot ce trebuie. Este o chestiune gravă de înşelătorie, cîtă vreme s-au dat diplome de absolvire a unor programe de studii neacreditate”, explică Mihai Corca, profesor la Academia de Studii Economice Bucureşti. Reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Constanţa aşteaptă să vadă care va fi decizia autorităţilor centrale. „Vom trece la aplicarea măsurilor luate de ANPDC. Dacă vor exista plîngeri, noi ne vom sesiza şi vom trece la controlul diplomelor emise de USH”, a declarat comisarul şef CRPC, Bogdan Dima.



12