Absolvenţii Spiru Haret, daţi afară de la definitivat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Absolvenţii Spiru Haret, daţi afară de la definitivat

Eveniment 23 August 2010 / 00:00 2670 accesări

Sâmbătă, aproximativ 50 de cadre didactice nu au mai fost primite la a doua probă a examenului de definitivat, care s-a desfăşurat la Universitatea “Ovidius” din Constanţa. Absolvenţi ai cursurilor Universităţii “Spiru Haret” au fost anunţaţi că diplomele lor nu sunt valabile. Decizia a fost luată de comisia de examen, în urma unei note trimise de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) către Departamentul Pregătire Personal Didactic din cadrul Universităţii “Ovidius”. Aceasta stipula ca toţi absolvenţii de forme de învăţământ superior neacreditate să nu fie primiţi la examen.

CONTEXT TIPIC ROMÂNESC. Universitatea “Spiru Haret” a decis ca persoanele înmatriculate în anul I în 2005-2008 la frecvenţă redusă şi învăţământ la distanţă să susţină din nou licenţa pentru ca actul să fie valabil. Pe de altă parte, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis recent că diplomele de licenţă de la “Spiru Haret” nu pot fi anulate de MECTS, ci doar de instanţa de judecată. Şi asta pentru că s-a creat un precedent, o absolventă Spiru Haret dând în judecată Ministerul Educaţiei şi câştigând. Ministrul Educaţiei, Daniel Petru Funeriu, a declarat recent că nu a anulat diplomele, ci doar că nu le recunoaşte. Deci, cine vrea dă în judecată Ministerul şi rămâne cu diplomele obţinute, cine nu, mai dă o dată examenul în septembrie şi obţine o diplomă recunoscută. În acest context tipic românesc, unii dintre profesori spun că pe ei nu-i privesc problemele legislative, ei înscriindu-se la cursuri în 2002 la frecvenţă redusă, formă de învăţământ care a devenit acreditată anul următor, absolvind în 2006-2007. Deci diplomele lor sunt perfect valabile, având în rândurile lor profesori titulari şi chiar directori de şcoli. “Eu sunt directoare de şcoală, vă imaginaţi prin câte controale a trebuit să trec, iar diploma mea a fost foarte bună până acum”, a spus B.S.. Cadrele didactice mai susţin că li se pare anormal să fie primite la examen dacă dosarele lor erau în neregulă. “E ca şi cum aş da examen la poliţie şi după aceea s-ar descoperi că am cazier”, a declarat C.R.

“ŞI-AU BĂTUT JOC DE NOI”. Conform profesorilor respinşi, colegii lor de promoţie au dat în 2008 şi în 2009 examenul de definitivat în mai multe centre universitare din ţară. Acest lucru, mai spun ei, s-a întâmplat şi în 2010, şi în Craiova şi în Constanţa, recunoscând pe lista celor admişi la a doua probă numele colegilor de facultate. “Dacă anii trecuţi şi chiar anul acesta diplomele colegilor noştri au fost bune, de ce ale noastre nu sunt? Unele dintre colegele noastre au plâns toată noaptea. Nici acum nu şi-au revenit”, a declarat Alina Cazacu. Ea s-a mai plâns de tratamentul la care au fost supuşi profesorii. „Şi-au bătut joc de noi. Nu ne-au lăsat să depunem contestaţii şi ne-au trimis acasă, sugerându-ne să ne prezentăm cu diplome de la instituţii adevărate de învăţământ”, a încheiat Cazacu. Membrii comisiei de examen au refuzat să dea declaraţii privind acest subiect, fără acordul rectorului Universităţii „Ovidius”, prof.univ.dr. Victor Ciupină. Rectorul a precizat că a fost respectată legea. “Comisia a acţionat în conformitate cu nota Ministerului numărul 1133 din data de 16.08.2010”, a declarat Victor Ciupină.



12